StoryEditor

Pri samovražednom útoku pri Kirkúku boli zranení štyria ľudia

10.02.2008, 16:10
Autor:
SITASITA

Pri výbuchu auta naloženého výbušninami, ku ktorému došlo v nedeľu v severnom Iraku na kontrolnom stanovišti stráženom sunnitskými dobrovoľníkmi, boli zranení štyria ľudia. Ako uviedla polícia, k samovražednému útoku došlo pri meste Havíja, asi 50 kilometrov juhozápadne od Kirkúku. V oblasti, ktorá je dlhodobo pod kontrolou sunnitských ozbrojencov, zaznamenali nárast násilia z dôvodu presunov militantov unikajúcich na sever pred americko-irackými ofenzívami v okolí Bagdadu.

V novembri minulý rok však v Havíji zaznamenali najväčšie sunnitské dobrovoľnícke hnutie od začiatku irackej vojny. Takmer šesťtisíc sunnitských obyvateľov sa pridalo k americkým silám a obsadili kontrolné stanovištia v oblasti s cieľom vytlačiť al-Kájdou inšpirovaných militantov. Štyria z týchto dobrovoľníkov boli v nedeľu pri výbuchu zranení a podľa polície jeden z mužov je vo vážnom stave.

Kirkúk je etnicky zmiešané mesto vzdialené asi 290 kilometrov severne od hlavného mesta Bagdad, kde v nedeľu z okoloidúceho auta útočníci postrelili a vážne zranili dvoch dôstojníkov irackej armády, ktorí pracovali na ministerstve obrany. Ozbrojenci zaútočili v prevažne sunnitskej štvrti Jarmúk.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:18