StoryEditor

Kto ťahá nitky v Iraku

15.08.2007, 00:00

Kurdský prezident Džalál Talabání. Hlavou štátu je od apríla 2005. Už viac ako 50 rokov bojuje za práva Kurdov a demokraciu v Iraku, za čo bol v nemilosti Saddámovho režimu. V 80. a 90. rokoch bol jednou z hlavných postáv boja za kurdskú nezávislosť. Dodnes je lídrom Vlasteneckého zväzu Kurdistanu, ktorý stál za iracko-iránskej vojny na strane Teheránu.

Šiitský premiér Núrí al-Malíkí. Predsedom prvej riadnej irackej vlády je od mája minulého roka. Za Saddáma Husajna ho odsúdili na trest smrti, život si zachránil útekom do Iránu. Je lídrom šiitskej strany Hlas islamu. Chce vybudovať silný centralistický štát s pluralitnou spoločnosťou a ukončiť vytváranie šiitských "nedobytných pevností" na jednotlivých ministerstvách.

Sunnitský viceprezident Tárik Hašímí. Je generálnym tajomníkom Irackej islamskej strany (IIP), ktorá má blízko k egyptskému fundamentalistickému Moslimskému bratstvu. Je známy silným odporom proti autonómnym regiónom v Iraku. Podporoval vylúčenie šiitských policajtov z bezpečnostných zložiek. Obeťami sektárskeho násilia sa minulý rok stali jeho traja súrodenci -- dvaja bratia a sestra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:22