StoryEditor

Brown zatiaľ Britov nepresvedčil

27.06.2008, 00:00
Presne pred rokom došlo na známej londýnskej ulici Downing Street 10 k veľkej výmene stráží. Po 10 rokoch vystriedal Tonyho Blaira v kresle premiéra Gordon Brown. Do úradu nastupoval s jasnou úlohou - vrátiť labouristom stratenú podporu Británie. Vysvedčenie, ktoré po prvom roku vystavila Brownovi britská verejnosť, ho však príliš neteší.

V prieskumoch po 12 mesiacoch si Briti prajú, aby Brown skončil. Podľa odborníkov sa pod padajúce preferencie podpísala aj stagnujúca ekonomika. "Máme ekonomické problémy a ľudia jednoducho vinia celú vládu, takže za to pyká Brown," povedal pre HN šéf európskej sekcie londýnskeho inštitútu Chatham House Robin Shepherd.

Kancelár nezvláda ekonomiku
Brown nastúpil do funkcie premiéra ako nositeľ zmeny. Väčšina Britov je dnes presvedčená, že sa mu to podarilo, ale k horšiemu. Po roku pod vedením Browna vládna strana zaostáva za opozičnou konzervatívnou až o 20 percent. V praxi by to znamenalo, že po voľbách by v parlamente jednoznačne dominovali konzervatívci.

Podľa analytikov Brownovi, trochu aj neprávom, najviac ublížilo to, v čom bol pred premiérovaním expert. Rovnako ako Spojené štáty, aj Britániu poznačili globálne hospodárske problémy ako hypotekárna kríza a ceny ropy. To sa prejavilo v stúpajúcich nákladoch na život. Brown ešte ako minister financií zvýšil dane práve najchudobnejším. "Vždy ho uznávali ako veľmi dobrého manažéra ekonomiky. Pretože bol 10 rokov ministrom financií v čase, keď ekonomika fungovala veľmi dobre. Problém je, že sa mu dostalo uznania, keď ekonomika šla dobre, a opačne, teraz ho obviňujú, pretože ekonomika má problémy. To, čo kedysi z neho urobilo úspešného ministra, teraz ho ťahá k vode," dodal Shepherd.

Labouristi, ktorí strácajú pevnú pôdu pod nohami, tak zvažujú do budúcoročných volieb nasadiť do čela strany novú tvár. Nová osobnosť by mala konkurovať charizmatickému lídrovi konzervatívcov Davidovi Cameronovi. Otvorene sa o nových menách ešte nehovorí, v hre sú však traja mladší politici, ako minister zahraničných vecí David Miliband, minister školstva Ed Balls a minister práce a sociálnych vecí James Purnell. Pozorovatelia však tvrdia, že tento krok by stranu ešte viac ohrozil. Strana by sa v kľúčovom momente zaoberala vnútrostraníckymi záležitosťami, namiesto toho, aby si zachovala jednotu.
Napriek neobľúbenosti u časti obyvateľov má Brown stále prívržencov, ktorí sú presvedčení, že za tvárou "neohrabaného hundroša" sa skrýva vysoko inteligentný, pracovitý, sčítaný a bezúhonný politik, skvelý stratég a ekonóm.

Teror zvládol na jednotku
Súčasný britský premiér sa blysol minulý rok v lete, hneď po prvej skúške z terorizmu. Britov previedol útokmi v najväčšom škótskom meste Glasgow s dobrou známkou, pretože si zachoval chladnú hlavu. Rozhodnosť premiéra sa potvrdila aj po letných povodniach v severnom Anglicku.

Brown za rok nadviazal na pevné vzťahy s USA, ktoré udržiaval jeho predchodca Blair. Po celý rok stál po boku amerického lídra a napriek očakávaniam nakoniec nestiahol vojakov z Iraku.
Po siedmich mesiacoch od nástupu do funkcie navštívil Brusel, aby rozptýlil reči o svojom euroskeptizme. Európsky smer potvrdil napokon aj tým, že rozhodol, že problematická Lisabonská zmluva sa bude ratifikovať v parlamente, aby nestroskotala v ľudovom hlasovaní, ako sa to nakoniec stalo v Írsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:09