StoryEditor

Rokovania Bezpečnostnej rady OSN o Kosove neúspešné

20.12.2007, 06:37
Autor:
SITASITA

Bezpečnostná rada (BR) OSN, ktorá v stredu v New Yorku rokuje o budúcnosti Kosova, nie je schopná preklenúť rozpory medzi Kosovčanmi a Srbmi, ktorí naďalej zastávajú "nezlučiteľné stanoviská". S odvolaním sa na belgického veľvyslanca pri OSN Johana Verbeka to napísala agentúra AFP. Srbskí aj kosovskí predstavitelia, ktorí na rokovaní BR vystúpili, "potvrdili, že ich stanoviská sú naďalej nezlučiteľné," povedal Verbeke. "Súčasný stav je neudržateľný," mieni belgický veľvyslanec.
Pätnásti členovia rady spolu s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom si v stredu postupne vypočuli názory srbských aj kosovských predstaviteľov. Srbský premiér Vojislav Koštunica už vopred avizoval, že radu požiada, aby rozhovory o budúcnosti Kosova mohli ešte pokračovať. Podľa veľkej väčšiny analytikov, ku ktorých názoru sa stále viac prikláňajú aj západné vlády, to však už nemá žiaden význam, keďže stanoviská oboch strán sú úplne protichodné a nezmieriteľné.
Britský veľvyslanec pri OSN John Sawers už pred začiatkom rokovania BR novinárom povedal, že neočakáva žiadnu dohodu o Kosove, pretože nedúfa, že sa podarí prelomiť odmietavé stanovisko Ruska ku kosovskej samostatnosti.
Kosovskí predstavitelia vyhlasujú, že v dohľadnom čase vyhlásia samostatnosť, a to aj napriek odporu Srbska. Podľa hovorcu kosovskej vlády Skendera Hyseniho to bude "oveľa skôr ako v máji". Srbsko takéto riešenie odmieta a hrozí odvetnými opatreniami, hoci v posledných dňoch viacero srbských vysokopostavených politikov zmiernilo obavy medzinárodného spoločenstva vyhlásením, že Belehrad proti Kosovu určite nepoužije silu. Netvrdia to však úplne všetci, poradca prezidenta Koštunicu napríklad v nedávnom rozhovore pre srbské médiá označil použitie sily za legitímny prostriedok boja za uchovanie srbskej celistvosti.
Kosovčania opakujú, že samostatnosť vyhlásia len s podporou Spojených štátov a Európskej únie. Američania aj väčšina členských krajín EÚ kosovskú samostatnosť podporujú. Spomedzi členov EÚ vyslovujú výhrady k takémuto riešeniu Slovensko, Grécko, Cyprus, Španielsko a najnovšie už aj Rumunsko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:45