StoryEditor

Lídri rozdelenej Kórey chcú ukončiť vojenský stav

05.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Trvalá mierová zmluva a kórejský polostrov bez jadrových zbraní. Základné ciele deklarácie, ktorú na záver historického stretnutia podpísali predstavitelia Severnej a Južnej Kórey Kim Čong-il a Roh Mu-hjon. Lídri oboch Kóreí, ktoré sú vyše pol storočia technicky vo vojnovom stave, sa tiež dohodli na zvýšení obchodných, politických a civilných kontaktov. "Juh a sever nebudú v nepriateľskom vzťahu, zmiernia vojenské napätie a vyriešia problémy konfliktu prostredníctvom dialógu a rokovaní," uvádza sa v spoločnej deklarácii.
Prelomovým krokom je tiež záväzok, že štáty prvýkrát za 50 rokov obnovia vzájomnú nákladnú vlakovú dopravu. Takisto sa dohodli na vytvorení zvláštnej pohraničnej zóny, v ktorej budú prebiehať rokovania o mierovej a obchodnej spolupráci. Rokovania by mali vyriešiť aj spornú hranicu v Žltom mori.
V ekonomickej oblasti sa Kim Čong-il a Roh Mu-hjan dohodli na rozšírení súčasnej spolupráce a vybudovaní spoločných lodeníc v meste Nampo juhozápadne od Pchjongjangu. Otvoria tiež prvú priamu leteckú linku, ktorá bude lietať zo Soulu k vrchu Päktu-san na severokórejsko-čínskej hranici. Juhokórejčania teraz k posvätnej hore musia cestovať cez Čínu. Obnovia aj železničné trate medzi Kóreami pre nákladnú dopravu.
Uzatvorenie deklarácie prišlo len pár dní po tom, čo KĽDR prisľúbila, že do konca roka vyradí z prevádzky nukleárne zariadenie v Jongbjone výmenou za energetickú pomoc v objeme milión ton paliva. Spojené štáty prisľúbili, že by Severnú Kóreu mohli odstrániť zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:18