StoryEditor

Schengen by mal zrýchliť cestu do USA

18.12.2007, 23:00
Na budúce Vianoce by sme mohli cestovať do USA bez toho, aby sme si museli vystáť dlhé rady pred americkou ambasádou. Vstupom Slovenska do schengenského priestoru sme sa totiž posunuli aj ďalej cez Atlantik.

Technické požiadavky, ktoré sme splnili pri vstupe do Schengenu, sa prekrývajú s tými, ktoré od nás požaduje Washington v otázke zrušenia víz. Podľa nášho ministra zahraničných vecí Jána Kubiša by k zrušeniu víz mohlo dôjsť už v budúcom roku. Povedal to na stretnutí vo Washingtone s námestníkom americkej ministerky zahraničných vecí Nicholasom Burnsom.
"Keď vstupujeme do Schengenu, mali by sme rýchlejšie patriť medzi tých, ktorí dosiahnu možnosť bezvízového styku s USA," povedal Kubiš vo Washingtone.
Schengen pomáha, percentá nie
Rezort diplomacie s týmto súhlasí. "Schengen nám jednoznačne pomáha. Američania nedávno veľmi vysoko ohodnotili napĺňanie technických kritérií do bezvízového styku s USA, ktoré súbežne plníme pre Schengen. Boli nadšení, čo sme v poslednej dobe urobili v oblasti systémov zabezpečenia informácií, bezpečnostných prvkov pasov," povedala pre HN štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí SR Diana Štrofová.
Americká strana naše úsilie kvituje, avšak o možnom dátume rušenia víz mlčí. "Musíme pochváliť slovenskú vládu za zlepšenia v oblasti bezpečnosti hraníc, ktoré vyžadovala schengenská konvencia. Tieto zlepšenia určite Slovensku pomôžu splniť kritériá vstupu do bezvízového styku, ale ten má aj vlastné špecifiká, ktoré sa týkajú letísk, bezpečnosti dokumentov a ďalších," povedal HN hovorca amerického veľvyslanectva v SR Edward Kemp. Náš úspech podľa Američanov závisí od zníženia percenta odmietnutých víz z terajších asi 12 na požadovaných 10 percent.
Cez Európu do USA
Na začiatku septembra sa Slovensko napojilo na súčasný schengenský informačný systém. Vďaka nemu máme prístup do každej policajnej databázy starých členských štátov únie a, naopak, oni do našich. O rok by sme mali prejsť na modernejší systém SIS II. Ten obsahuje už aj biometrické prvky (digitálna mapa tváre a odtlačky prstov). Od 15. januára začneme vydávať aj pasy s biometrickými prvkami, ktoré sú podľa ministerstva vnútra najdôležitejšou podmienkou zo strany USA.
"Pasy tvoria veľkú časť agendy, ktorá sa prelína s požiadavkami Washingtonu, potom je to bezpečnosť hraníc, výmena bezpečnostných informácií," dodala Štrofová.
Pred prijatím do schengenského priestoru sme museli splniť náročné kritéria v oblasti bezpečnosti ako posilnenie bezpečnostných zložiek vo vnútrozemí, zúčastniť sa na spoločných kontrolných akciách, zabezpečiť kontrolu hraníc.
Washington okrem toho od nás požaduje výmenu informácií o cestujúcich do USA, spoluprácu pri terorizme, autorizáciu vstupu do krajiny, deportáciu v prípade nelegálneho pobytu či zločinu a ochranu letísk.
Čo ďalej s percentami
Aj keď americká administratíva o termíne definitívneho pádu "vízovej opony" mlčí, spolu s našou sa zhoduje na na tom, že k splneniu najdôležitejšej podmienky sa blížime. Percento odmietnutých víz má klesajúci trend. "Teraz už môžeme byť aj o niečo nižšie ako 12 percent, ale nevieme to s istotou," hovorí Štrofová. Pre nás kľúčové vyhodnotenie súčasného fiškálneho roku budú Američania robiť v septembri 2008.
Nový americký veľvyslanec na Slovensku Vincent Obsitnik si zrušenie víz pre Slovákov dal medzi priority svojej agendy. "Chce sa raz mesačne stretávať, rozbehnúť všetky procesy a ,vychytať#145# ešte naše ďalšie možnosti, ktoré by mohli byť v tejto veci prospešné," vysvetlila Štrofová.
Americkí občania pri vstupe do našej krajiny víza nepotrebujú. "Nie sú obojstranné dohody na víza. Každá strana si stanovuje vlastné pravidlá vstupu do krajiny," vysvetlil hovorca amerického veľvyslanectva u nás.
Podmienky na voľné cestovanie do USA, na ktorých sa dohodol americký Kongres, zatiaľ splnilo len Česko a Estónsko. "Stále spolupracujeme v rámci koalície pre vízovú rovnoprávnosť, ktorú tvoria štáty V4, tri pobaltské krajiny a Rumunsko, ale naše možnosti sú teraz obmedzené, pretože americká legislatíva, ktorá určuje podmienky, je už daná," povedala pre HN hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Zuzana Opletalová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:51