StoryEditor

Karadžič sa v Haagu bude obhajovať sám

24.07.2008, 00:00
Bez dlhej bielej brady, dlhých vlasov, ale aj bez obhajcu. Tak sa postaví bývalý bosnianskosrbský predák Radovan Karadžič pred haagsky tribunál, ktorý súdi vojnových zločincov z bývalej Juhoslávie.

Do väzenia v Haagu by ho pritom mali previezť už tento víkend alebo začiatkom budúceho týždňa. "Bude mať v Srbsku právny tím, ktorí mu pri obhajobe pomôže, bude sa však obhajovať sám. Je presvedčený, že s božou pomocou vyhrá," povedal jeho právnik Svetozár Vujačič.
Pred rovnakým súdom sa sám obhajoval aj bývalý juhoslovanský prezident Slobodan Miloševič, ktorý však bol vzdelaním právnik. Vyštudovanému psychiatrovi Karadžičovi podľa analytikov pôjde rovnako ako Miloševičovi o zdržovanie celého procesu. "Nechce mať férový proces. Vie, že bude odsúdený, preto si chce postaviť pomník mučeníka a bude proces škandalizovať a zosmiešňovať," povedal pre HN český analytik Matyáš Zrno.

Priveľa verzií
Karadžiča zadržali v noci na utorok v Belehrade, kde žil pod falošnou identitou. Odvtedy pribúda čoraz viac špekulácií, ako sa podarilo objaviť ho. Karadžičov právnik tvrdí, že ho vystopovali po tom, čo telefonoval so svojimi príbuznými, ktorých telefón odpočúvali. Britský denník Financial Times zase tvrdí, že ho chytili vďaka informáciám od americkej a britskej tajnej služby. Tie vraj poskytli už v minulosti, k dolapeniu Karadžiča však chýbala politická vôľa. "Často sme niekam vtrhli a potom zistili, že práve utiekol. Zdalo sa, že ho chránia ľudia na vysokých miestach. Možno, že to teraz už tak nie je," citovali noviny svoj zdroj.
Ďalšiu verziu prináša nemecký denník Der Tagesspiegel. Ten píše, že za dopadnutím Karadžiča môže byť samotný Ratko Mladič. Bývalého veliteľa bosniansko-srbskej armády takisto hľadajú. Podľa novín sa Mladič týmto ťahom snaží vyjednávať so srbskou vládou, že ak sa vzdá, nepošlú ho do Haagu, ale bude súdený v Srbsku.

Štamgast
Medzitým vychádza najavo stále viac informácií o Karadžičovom tajnom živote. Pracoval pod menom Dragan Dabič ako lekár, pravidelne spolupracoval s časopisom Zdravý život, kam písal články o telesných energiách, meditačných technikách a alternatívnej liečbe. Často sa prechádzal vonku, vídavali ho na hlavnom belehradskom obchodnom bulvári Terazije. Bol štamgastom v kaviarničke neďaleko svojho bytu na sídlisku v Novom Belehrade. Jej majiteľka pritom už pred rokmi ozdobila steny kaviarne fotografiami hľadaných vojnových zločincov, medzi nimi aj Karadžiča. Ani ona však Karadžiča s bielymi vlasmi, fúzami, bradou a okuliarmi nespoznala.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:03