StoryEditor

Leto v Európe. Bude nám veľmi horúco

30.05.2008, 00:00

Európu čakajú tento rok skutočne tropické horúčavy. Na vysoké teploty sa musia pripraviť nielen v stredomorských krajinách, ale napríklad aj v susednom Rakúsku. U našich susedov už včera dosahovali teploty rekordné hodnoty. V Hornom Rakúsku namerali 35 stupňov Celzia, pričom ešte pred týždňom sa tu teploty pohybovali len okolo desiatich stupňov. "Aj na našom území, podobne ako inde v Európe, je už v tomto období deficit zrážok. V prvej polovici júna by malo byť teplejšie ako zvyčajne," povedal HN vedúci odboru meteorologické predpovede a výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko.
S mimoriadnymi horúčavami musia počítať predovšetkým dovolenkári v európskych letoviskách. Ich pobyt im navyše môže skomplikovať nedostatok pitnej vody, čo sa v minulých rokoch nestávalo. Suchá v španielskej Barcelone už v teraz viedli k tomu, že mesto musí vodu dovážať. Podobne sú problémy s vodou aj na niektorých miestach Talianska či Grécka.

Máj lámal rekordy
Do Európy horúce počasie už v máji priniesol horúci vzduch z africkej Sahary. Mimoriadne horúčavy sa dotkli najmä Balkánu a južnej časti strednej Európy. Teplotné rekordy už v máji zaskočili aj alpské Rakúsko a Maďarsko. Najteplejšie bolo v Macedónsku, na pevninovom Grécku a v bulharských letoviskách pri Čiernom mori. Ortuť na teplomeri sa tam šplhala až k 40 stupňom Celzia. Južné krajiny Európy sú síce na podobné vysoké teploty zvyknuté, obyvateľov však zaskočil pomerne skorý príchod horúčav.
Podľa meteorológov sa takýto jav opakuje každé dva či tri roky. "Odhady sú také, že jún by mal byť teplejší. I leto by malo byť teplé, ale môžu sa objaviť dni, keď to bude inak. Aj v roku 2005 v tomto období padli rekordy," dodal Benko.

Starosti o vodu
A tak sa najcennejším "artiklom" pre horúčavy v niektorých turistických oblastiach stáva voda. Potvrdzujú to aj cestovné kancelárie, ktoré posielajú klientov do prímorských letovísk. "Máme rezidencie, kde je trojnásobný nárast turistov, a voda tam nie je. Vtedy dodávame klientom balené vody. Nie je to však ani tak pre teplo, ale preto, že príde veľa turistov naraz," povedala pre HN Simona Bauerová z cestovnej kancelárie Polycastrum Viaggi, ktorá sa špecializuje na oblasť južného Talianska, predovšetkým Kalábriu. Oblasti, ktoré žijú z turistického priemyslu, však už nechcú nechať nič na náhodu a na horúčavy sa pripravili. "Teraz síce nie je až tak horúco, ale očakávame, že leto také bude. Máme dosť vody, pretože tu máme zariadenie na odsoľovanie vody. Nemáme s tým problémy," uviedla pre HN Maria Chalesová z úradu pre cestovný ruch na vyhľadávaných Kanárskych ostrovoch.

Španielsko trápi sucho
Suchá v Španielsku už spôsobili, že v Barcelone museli posledný mesiac pitnú vodu dovážať veľkokapacitnými tankermi. Svet obletela snímka kostola v jednej z katalánskych dediniek, ktorý bol 40 rokov pod hladinou priehrady a z vody mu trčala len zvonica. Dnes si ho chodia obzerať turisti, pretože sa vynoril z vysychajúcej nádrže.
Priehrady bez vody robia katalánskej metropole vážne problémy -- Španieli vyhlásili už teraz mimoriadne opatrenia. Spoliehajú sa na dovážanie vody vlakmi a loďami a rozbehli kampaň na obmedzenie plytvania cennej tekutiny. V polovici mája do Barcelony prišiel tanker s 19 tonami vody z juhokatalánskeho mesta Tarragona. Ide však len o núdzové riešenie a aj španielska vláda stavila na perspektívnejšiu výstavbu závodu na odsoľovanie vody na juhu krajiny. Predpokladajú, že čoraz častejšie veľké suchá v Stredomorí si vynútia trvalejšie opatrenia. Vo veľkých mestách Španielska platí napríklad mesiace trvajúci zákaz polievania hadicami.

Rekordné tepoloty v máji
Macedónsko 38 stupňov Celzia
Bulharsko 35 stupňov Celzia
Grécko 36 stupňov Celzia
Rakúsko 35 stupňov Celzia

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:24