StoryEditor

Obama dominuje aj v ďalších štátoch

08.01.2008, 23:00

Ostro sledované duo amerických prezidentských volieb, demokrati Baracka Obama a Hillary Clintonová, včera zaútočilo na voličov v druhom dôležitom štáte New Hampshire. Podľa prieskumov si zatiaľ najviac občanov tohto štátu želalo vidieť v Bielom dome práve Baracka Obamu. Tesne pred včerajšou voľbou viedol takmer o 13 percent pred Clintonovou a senátorku dokonca dobehol aj v celoštátnych preferenciách, kde zatiaľ viedla. Clintonová sa do poslednej chvíle nevzdávala a v New Hampshire osobne prehovárala nerozhodnutých voličov. Čísla ešte hovorili v prospech republikána Johna McCaina, ktorý sa v tomto severovýchodnom štáte teší mimoriadnej obľube. Ďalší "kôň" republikánov, baptistický pastor Mike Huckabee, mal podľa prieskumov skončiť tretí, predbehol ho tu totiž Mitt Romney.
Objavili sa aj slzy
Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona však súboj ani po prípadnom neúspechu v New Hampshire prehrať nemusí. Ako sama povedala, rozhodujúci pre ňu bude takzvaný volebný superutorok -- 5. február, keď sa primárky konajú v 20 amerických štátoch. Clintonová si môže polepšiť, pretože v tento deň budú rozhodovať práve "jej" štáty: New York a New Jersey. Podľa niektorých analytikov môže svoje "smutné" skóre napraviť aj v Južnej Karolíne, kde dosiať dosahovala sľubné preferencie. Dovtedy chce bojovať zo všetkých síl o voličské hlasy. V kampani jej pomáha aj jej dcéra Chelsea a manžel Bill.
Mimoriadne silná a odhodlaná žena dokonca počas posledných dní ukázala svojim priaznivcom aj emocionálnu stránku. V skupine nerozhodnutých voličov v newhamsphirskej kaviarni so slzami na kraji povedala, že politika je pre ňu osobná vec. "Nie je to ľahké, a nemohla by som to robiť, keby som do hĺbky duše neverila, že je to správne," presviedčala Clintonová.
Favorit týchto volieb Obama zasa odkázal nadšenému davu: "Vy ste vlna a ja sa na nej veziem."
Primárky v New Hampshire majú pre ďalší priebeh nominačného procesu mimoriadny význam, pretože sú prvým testom medzi skutočnými voličmi, zatiaľ čo v Iowe hlasovali najmä stranícki aktivisti.
Rýchla voľba
V niektorých mestách štátu prebehla voľba až mimoriadne rýchlo. Iba osem minút bolo treba 17 voličom malej obce Dixville Notch na zvolenie. Od roku 1960 je prvým volebným miestom v tomto štáte. Prvý lístok vpadol do urny už počas utorkovej polnoci. Osem minút po polnoci tamojšieho času už bolo rozhodnuté. Obama sedem hlasov, dva pre Johna Edwardsa a jeden pre neznámeho Billa Richardsona. Senátorka New Yorku Clintonová v Dixville Notch úplne prepadla.
Spomedzi republikánov vyhral John McCain. Otvorenie volebných miestností skôr ako v ostatných obciach povoľuje zákon iba dedinkám s menej ako 100 obyvateľmi.
New Hampshire je známe až 45 percentami nezávislých voličov, ktorí budú kľúčoví pre celkový výsledok primárok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:20