StoryEditor

Maďari rozhodovali o našom "recepte"

09.03.2008, 23:00

Zmenám v zdravotníctve podľa slovenského "receptu" u našich južných susedov už na budúci rok odzvoní. Maďari totiž včera rozhodovali v referende, či sú za zrušenie poplatkov za návštevu u lekára a poplatkov za nemocničné lôžko. Podľa prvých výsledkov okolo 80 percent účastníkov referenda sa vyslovilo za zrušenie poplatkov. Výsledok referenda je pre vládu záväzný a premiér Ferenc Gyurcsány už prisľúbil, že ho bude rešpektovať a poplatky zruší.
Zmeny zaviedla vlani ľavicová vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorá sa inšpirovala našou reformou, keď bol v kabinete Mikuláša Dzurindu ministrom zdravotníctva Rudolf Zajac.
Aj keď súčasná vláda premiéra Roberta Fica "Zajacove" poplatky zrušila, našim susedom sa slovenský model pozdáva. V Česku sa platí za návštevu u lekára a za lôžko v nemocnici od januára tohto roka. Poľsko zatiaľ o poplatkoch neuvažuje, no podľa nášho vzoru chce zmodernizovať zdravotnícku sféru. Malo by ísť najmä o zmenu nemocníc na obchodné spoločnosti a dodatočné zdravotné poistenie. "Tieto poplatky u nás splnili účel, pretože jednak znížili dopyt po zdravotnej starostlivosti zhruba o 10 percent, potom priniesli zdroje poskytovateľom, rádovo okolo 6- až 8-tisíc mesačne pre každého lekára a stali sa dôležitým prvkom pri znižovaní vnímania korupcie. Tá po zavedení poplatkov klesla z 32 na 10 percent," povedal pre HN Peter Pažitný, ktorý bol spolutvorcom zdravotníckej reformy u nás. Ako poradca sa podieľal aj na tvorbe reformy v Maďarsku.

Dielo opozície
Referendum vypísal maďarský prezident László Sólyom na podnet opozičnej strany FIDESZ. Pre vyše osem miliónov oprávnených voličov sa včera otvorili volebné miestnosti už o šiestej hodine ráno. Hlasovať mohli až do siedmej večer. Aby bolo referendum úspešné, musela byť účasť najmenej 50-percentná alebo štvrtina voličov rovnako musela rovnako odpovedať na jednotlivé otázky. Okrem prvých dvoch, či sú za zrušenie poplatkov za návštevu u lekára a poplatkov za nemocničné lôžko, sa Maďari vyjadrovali aj k otázke, či sú proti zavedeniu poplatkov za štúdium na vysokých školách.
Podľa analytikov však ani úspech opozície v referende neohrozí socialistickú vládu premiéra Gyurcsánya. FIDEZS totiž odstúpil od požiadavky, aby kabinet rezignoval, ak bude všeľudové hlasovanie úspešné a Maďari sa vyjadria za zrušenie poplatkov. "Oba tábory už teraz majú svoje 'únikové' cesty. To znamená, už teraz vedia, ako sa budú správať po referende," uviedol analytik Zoltán Kiszelly.

Vládu ani rozpočet to nepoloží
Predčasné voľby tak podľa expertov v Maďarsku nehrozia, pretože vládna strana radšej podporí svojho premiéra Ferenca Gyurcsánya v jeho ekonomických reformách, ako by mala čeliť možnej prehre v predčasných voľbách. Socialistická vláda je totiž v Maďarsku veľmi nepopulárna, najmä po tom, čo zvýšila dane, aby "zalátala dieru" v rozpočte.
Poplatky v zdravotníctve priniesli v minulom roku do štátnej pokladnice v prepočte asi 1,9 miliardy korún. V tomto roku by to malo byť približne 2 a pol miliardy korún. "To sú priame výnosy, a ďalších 40 miliárd forintov, čo je zhruba päť miliárd korún, sú úspory, ktoré vznikli tým, že boli zavedené poplatky. Čiže celkový finančný efekt je na úrovni 60 miliárd forintov, čo je 7 a pol miliardy korún," vysvetlil Pažitný.
Pre praktických lekárov tvoria poplatky za návštevu 19 percent z mesačného príjmu, čo je v prepočte asi 21-tisíc korún. V roku 2007, keď vláda zmeny zaviedla, klesli návštevy u lekára o 25 percent. Maďarskí lekári a nemocnice príliš nie sú nadšení, že by mali byť poplatky zrušené. Vláda tvrdí, že ak sa tak stane, nebude môcť túto stratu príjmov nemocniciam a lekárom nahradiť.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:43