StoryEditor

Podľa médií sa ruský vicepremiér čoskoro stane premiérom

12.09.2007, 09:14
Autor:
SITASITA

Ruský vicepremiér Sergej Ivanov, ktorý je vnímaný ako potenciálny nástupca Vladimira Putina, sa čoskoro stane novým premiérom. V stredu o tom s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu informoval ruský denník Vedomosti. "Sergeja Ivanova by mohli v krátkom čase vymenovať na post premiéra, včera to povedal zdroj z okolia prezidentovho úradu. O veci je prakticky rozhodnuté," napísal denník. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov tieto správy poprel a označil ich za "fámy". "Bez rozhodnutia, ktoré vo veci urobí prezident, ide o mediálne fámy a špekulácie. V súčasnosti máme premiéra aj vládu," povedal Peškov vo vyjadrení pre agentúru AFP.
Putin, ktorému sa na budúci rok končí druhé a záverečné funkčné obdobie v úrade, sa stal prezidentom v roku 2000 po tom, čo rok predtým zasadol na premiérsku stoličku. Vedomosti, rešpektovaný hospodársky denník, sa vo svojej správe odvolal na nemenovaný zdroj blízky Kremľu, ktorý povedal: "Ivanovova pozícia sa od leta upevňuje, mnohí by si naňho vsadili."
Ivanov, rovnako ako kedysi Putin, pracoval ako agent sovietskej tajnej služby a po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 začal pôsobiť vo Federálnej bezpečnostnej službe (FSB). V roku 2001 sa stal prvým civilným ministrom obrany a na poste zotrval až do februára tohto roka. Vedomosti sa odvolali aj na iný zdroj z prostredia Kremľa, ktorý povedal, že "špekulácie, že Ivanov sa stane premiérom majú pripraviť verejnú mienku na to, že zasadne na jeden z vysokých postov". Jeho potenciálne vymenovanie za premiéra "je len jedným zo scenárov", informoval nemenovaný zdroj.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:50