StoryEditor

Silvio Berlusconi chystá svoj comeback

14.04.2008, 00:00
Taliani už odvčera rozhodujú o novej podobe svojej krajiny. V predčasných parlamentných voľbách po dvoch rokoch rozhodujú o novom parlamente, premiérovi aj starostovi Ríma.

Vyberajú medzi dvoma najsilnejšími stranami - stredopravým zoskupením Ľudu slobody, ktorý vedie bývalý premiér Silvio Berlusconi, a umiernenou ľavicou - Demokratickou stranou bývalého starostu Ríma Waltera Veltroniho.
Ak sa prieskumy verejnej mienky ukážu ako pravdivé, do najvyššej politiky Talianska sa vráti mediálny magnát a tretí najbohatší muž krajiny Berlusconi, ktorý už "krajinu čižmy" viedol ako premiér. Práve jeho pôsobenie na čele kabinetu získalo pre početné škandály prívlastok kontroverzné. "Na možný návrat Berlusconiho sa jedna časť krajiny pozerá s nadšením a veľká časť so znepokojením. Niektorí sa obávajú, že jeho ďalšia vláda prinesie prehĺbenie sociálnych rozdielov," povedala HN o voľbách spravodajkyňa Českého rozhlasu Vědunka Lunardi.
Berlusconi vedie nad svojím rivalom o asi šesť percent, ale napätie okolo výsledku volieb spôsobuje ešte tretina nerozhodnutých voličov. "Berlusconi nemá víťazstvo vo vrecku. Veltroni naozaj veľmi znížil náskok," dodala Lunardi.

Expremiérovi pomáhajú médiá
Berslusconi nie je v politike žiaden nováčik. Po prvýkrát do nej vstúpil v roku 1994, keď jeho strana zvíťazila vo voľbách. Víťazstvo zopakoval v roku 2001, o päť rokov neskôr utrpela jeho koalícia Dom Slobody tesnú porážku s Prodim. Muž, ktorý má za sebou niekoľko skrášľovacích zákrokov a vlastní tri televízie, o svojom dnešnom víťazstve nepochybuje. Pôvodne trochu nudnú kampaň v posledných dňoch tento tretí najbohatší muž krajiny "okorenil" ostrými útokmi na svojho protivníka. "Každý, kto volí muža, ktorý sa hanbí za svoju komunistickú minulosť, je hlupák," povedal o bývalom starostovi Ríma.
Cieľ bol len jeden, získať si nerozhodnutých voličov. "Práve kvôli nim sa aj kampaň vyhrotila a došlo k niektorým absurdným vyjadreniam zo strany Berslusconiho," potvrdila Lunardi.
Charizmatický ľavičiar Veltroni sa však silnými rečami svojho skúseného protivníka nenechal nijako rozladiť. Od januárového pádu bývalej Prodiho vlády sa mu podarilo znížiť veľký náskok pravice, ktorý vtedy robil až 16 percent. "Veltroni je veľkou novinkou v talianskej vláde. Založil novú stranu, šiel sám do volieb, rozišiel sa s ľavicovými radikálmi a prizval si nové tváre," tvrdí Lunardi.
Ľavicová vláda Romana Prodiho padla v januári, keď v Senáte neprežila hlasovanie o dôvere. Krízu vtedy odštartoval odchod koaličnej strany kresťanských demokratov. Pravicová opozícia, ktorú viedol expremiér Berlusconi, vtedy presadila predčasné voľby.

Taliani politike neveria
Lídri oboch strán v kampani stavili na ekonomické reformy, ktoré majú vyriešiť zadlženú taliansku ekonomiku. Napriek tomu kampane veľmi Talianov nezaujali. "Obaja toho veľa nasľubovali, čo nie sú realizovateľné, a Taliani to vedia. Navyše sú znechutení politikou, pretože štátne výdavky sú tu obrovské. Najviac ich teraz trápi ilegálna imigrácia," uzavrela Lunardi.
Demokratickú stranu Veltroniho tvoria bývalí komunisti a ľavicoví katolíci. V Berlusconiho zoskupení sú okrem jeho strany Nahor, Taliansko pravicové Národné spojenectvo a Liga severu. Ak Berlusconi vyhrá, stane sa už tretíkrát premiérom. Nie je však jasné, či by získal dostatočnú väčšinu v Senáte. Spolu s parlamentnými voľbami sa volí aj v miestnych zastupiteľstvách a rozhoduje sa o novom starostovi Ríma.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:47