StoryEditor

Jeden výstrel, ktorý zmenil tvár sveta

06.11.2007, 23:00
Zástupy detí v pionierskych rovnošatách s portrétmi Lenina v rukách. Lampiónové sprievody a veľkolepé ohňostroje. Takto vyzeral až do roku 1989 každý 7. november vo väčšine krajín bývalého sovietskeho bloku. Oslavy Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie patrili k najväčším sviatkom svojho času. Výnimkou nebolo ani Československo.

Zástupy detí v pionierskych rovnošatách s portrétmi Lenina v rukách. Lampiónové sprievody a veľkolepé ohňostroje. Takto vyzeral až do roku 1989 každý 7. november vo väčšine krajín bývalého sovietskeho bloku. Oslavy Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie patrili k najväčším sviatkom svojho času. Výnimkou nebolo ani Československo.
Dnes uplynie presne 90 rokov od chvíle, keď sa výstrelom z legendárneho krížnika Aurora začala v Petrohrade písať kapitola, ktorá zásadne poznačila dejiny nasledujúcich desaťročí. Odvtedy sa veľa zmenilo. Hoci si však v roku 2007 pripomínajú slávnu revolúciu už len najzarytejší komunisti, odborníci tvrdia, že v dejinách má svoje miesto. "Bol to jeden zo sociálnych experimentov, ktorý ovplyvnil vývoj v mnohých krajinách," povedal pre HN historik Jozef Žatkuliak.

Osudová Aurora
Výstrel z Aurory večer 7. novembra 1917 bol signálom na útok Červených gárd na petrohradský Zimný palác. Týmto signálom líder boľševickej frakcie sociálnych demokratov Vladimir Iľjič Lenin odštartoval občiansku vojnu, ktorá o päť rokov neskôr vyústila do vzniku Sovietskeho zväzu. Jej dôsledkom bolo v priebehu nasledujúcich desaťročí rozdelenie sveta na "zlých imperialistov" a "socialistických bratov".
Podľa historikov októbrová revolúcia získala veľký význam pre komunistickú propagandu najmä po druhej svetovej vojne. "Jej interpretácia bola veľmi vhodná po roku 1948, keď sa vytváral sovietsky blok a komunistické hnutie v réžii boľševikov naberalo na sile," dodal Žatkuliak. Podľa neho okolo Lenina a jeho revolúcie vznikol idealistický obraz, umelo vytvorený a udržiavaný boľševikmi. "Skutočnosť však bola taká, že teror v Rusku nezačal Stalin, ale Lenin," pripomína Žatkuliak.
Samotní Rusi majú dnes v názoroch na svoju revolúciu a Lenina rozdielne názory. Dokonca 7. november už nie je dňom pracovného voľna a žiadna spomienka nie je plánovaná ani na Aurore. Komunisti si však túto príležitosť už tradične nenechajú ujsť. Na dnešný deň naplánovali vo väčších ruských mestách veľké zhromaždenia, ktoré chce využiť aj protiputinovská opozícia. Zrejme nebudú chýbať prevažne starší ľudia so sovietskymi zástavami a portrétmi Stalina či Lenina.

Naši komunisti spomínajú
Spomienkové zhromaždenie pripravujú v Bratislave aj slovenskí komunisti. "Či sa to niekomu páči, alebo nie, je to najväčšia udalosť 20. storočia. Zohrala svoju historickú úlohu, ale nepodarilo sa naplniť všetko z jej ideálov," uviedol pre HN expredseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Ševc. Rozdiel oproti obdobiu spred roka 1989 je podľa neho v tom, že teraz sa už revolúcia neoslavuje, ale sa na ňu spomína. "Nie je čo oslavovať," povedal Ševc.
Na socialistickú revolúciu netreba zabúdať ani podľa tých, ktorí počas komunizmu stáli na opačnej strane barikády. "Je potrebné si ju pripomínať, lebo stála milióny obetí. Víťazstvo Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne dalo socialistickej revolúcii historickú legitimitu," pripomenul pre HN slovenský expremiér a bývalý disident Ján Čarnogurský.

01 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trojrozmerné Slnko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 20:33