StoryEditor

Do Ameriky pôjdeme bez víz už v októbri

04.06.2008, 00:00

Slovensko už pozná mesiac, v ktorom nám Amerika otvorí dvere. Do Spojených štátov budeme s najväčšou pravdepodobnosťou cestovať bez víz už v októbri. Postačí nám vyplniť 72 hodín pred cestou elektronický formulár. Američania nám potom obratom dajú vedieť, či nás vo svojej krajine privítajú alebo nie. "Ak sa podarí znížiť počet zamietnutých žiadostí o víza pod stanovenú hranicu desiatich percent, Slovensko bude v októbri prizvané do bezvízového programu," povedal pre HN slovenský veľvyslanec v USA Rastislav Káčer. Slováci už totiž s Američanmi dotiahli všetky technické detaily a čaká sa už len na septembrové vyhodnotenie počtu zamietnutých žiadostí, aj tu sme však na dobrej ceste. Ešte o mesiac nás predbehnú Česi a Estónci, ktorým by USA mali zrušiť víza už v septembri.
Americká strana včera takisto oficiálne oznámila nové pravidlá pre vstup cudzincov na územie Spojených štátov. Cestujúci po novom nebudú vypĺňať vstupný formulár na palube lietadla, ale elektronicky tri dni pred odletom. Americká strana im okamžite odpovie, či môžu prísť. "Elektronický systém cestovania bez víz je bezpečnejší, spoľahlivejší a ľahší," uviedol pre HN hovorca amerického veľvyslanca na Slovensku Hughes Keith.

Amerika nám otvorila dvere
Pre krajiny, ktoré už teraz do USA nepotrebujú víza, budú nové pravidlá platiť od 1. augusta. "Je to pre nás veľmi dobrá správa. Posúva to predpoklady na zaradenie Slovenska do bezvízového programu. Spustenie tohto systému bola nutná podmienka na rozšírenie bezvízového programu. Keby sa systém nespustil, nemôže sa rozšíriť ani bezvízový program o nové krajiny," dodal Káčer.
Pre Slovákov bude systém platiť od nášho vstupu do bezvízového programu. Podobne už do USA niekoľko rokov cestujú Austrálčania. Registráciu bude možné urobiť cez cestovnú kanceláriu, webovú stránku leteckej spoločnosti alebo cez špeciálnu stránku americkej vlády. "Registrácia bude platiť dva roky a bude zadarmo," tvrdí Káčer. Odpoveď by mal uchádzač dostať na počkanie. "Nepovoliť vstup vám môžu z bezpečnostných dôvodov, alebo ak vás registrujú ako človeka, ktorý v USA porušil zákony," dodal Káčer. V novom systéme odpadá aj riziko, že vás po vstupe imigračný úradník otočí späť, a teda ste peniaze vyhodili iba za letecký pohľad na Atlantik.

Padli posledné prekážky
Slovensko pracuje na odstránení víz do USA už niekoľko rokov. Za posledný rok sme stihli splniť niekoľko dôležitých bodov, ktoré od nás Spojené štáty požadovali. Tie sa týkali najmä bezpečnosti či spolupráce pri boji proti terorizmu. Tento rok americkí experti posudzovali bezpečnostnú pripravenosť a stihli sme podpísať aj memorandum o spolupráci, ktoré presne stanovuje obom stranám záväzky. Na ceste do bezvízového programu nám ešte stále bráni nadmerný počet odmietnutých víz, ktoré potrebujeme dostať na limit 10 percent. Súčasných 12 percent sme v posledných rokoch neustále znižovali, ale definitívne číslo budeme poznať v septembri. 10-percentné kritérium už minulý rok splnili Česi a Estónci, ktorí sa tak do programu dostanú ako prví v septembri. Spolu s nami potom v októbrovej druhej vlne budú Litovčania, Lotyši a Maďari.
Nové pravidlá hry, na ktoré sme pristúpili, sa však nepozdávali niektorým starým krajinám Európskej únie, ktoré už dávno cestujú bez víz. Podľa nich Washingtonu poskytujeme príliš veľa informácií. Amerika však trvá na nových pravidlách v rámci boja proti terorizmu, a preto ani starých členov nešetrí podľa nového autorizačného systému.
USA sa poučili najmä z prípadov, keď sa do "krajiny slobody" dostali ľudia z európskych krajín, ktoré nemali vízovú povinnosť. Ide o Richarda Reida, britského topánkového atentátnika, ktorý chcel nechať vybuchnúť lietadlo, a Francúza Zakariasa Moussaouia, zapojeného do atentátov 11. septembra 2001, ktorý sa cez Atlantik takisto dostal bez víz.
Americká administratíva však tvrdí, že požaduje v novom systéme menej informácií, ako cestujúci poskytujú dnes na žiadosť o víza. Ide o základné dáta ako meno cestujúceho, adresa trvalého pobytu, miesto pobytu v USA, číslo letu, letecká spoločnosť a účel cesty.

Amerika ustúpila
Pôvodne ministerstvo požadovalo registračný čas 48 hodín pred odletom. "Krkolomnú" lehotu však napadli európske obchodné spoločnosti, pretože by to mohlo skomplikovať cestovanie na poslednú chvíľu, typické pre obchodníkov. Nakoniec administratíva schválila 72-hodinovú lehotu. Toto pravidlo bude platiť pre 27 krajín, ktoré majú už teraz bezvízový vzťah, teda väčšinu západoeurópskych štátov, Austráliu, Japonsko, Nový Zéland a osem nových krajín vrátane nás.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:17