StoryEditor

Český dôchodca pašoval kokaín

10.04.2008, 00:00

Do siete juhoamerickej protidrogovej polície sa chytil ďalší Čech. Príslušníci peruánskej špeciálnej jednotky včera zatkli 68-ročného českého dôchodcu s cestovným pasom s menom Jamett Rohie, ktorý chcel z Limy do španielskej Valencie prepašovať takmer štyri kilogramy kokaínu. Drogu ukryl pod falošné dno vo svojom kufríku. Za splnenie úlohy mu sľúbili odmenu 3 000 dolárov, teda vyše 60-tisíc korún.

Naivný dôchodca?
Po zatknutí sa Rohie priznal, že dostal príkaz batožinu previezť do Valencie, ale nemal tušenia, čo sa v kufríku skrýva. Polícia teraz preveruje, či bol dôchodca taký naivný, že sa nechal nachytať, alebo veľmi dobre vedel, čo pašuje. Zatknutý je ďalším Čechom v poradí, ktorý doplatil na pokus pašovať drogy z Latinskej Ameriky. V tejto časti sveta zadržali v posledných rokoch viac ako desiatku Čechov aj niekoľkých Slovákov. Okrem Peru sa pokúšali pašovať omamné látky z Kolumbie, Argentíny alebo Brazílie.
Podobný prípad sa odohral pred rokom v Lime, kde v rukách polície skončil len 19-ročný Čech, ktorý chcel do Madridu previezť viac ako 3 kilogramy kokaínu. Polícia upozorňuje, že veľmi často v takýchto prípadoch ide o aktivity organizovaných skupín, ktoré si na transport drog najímajú kuriérov. Na niekedy len desaťtisícový zárobok spravidla "skočia" mladí ľudia bez skúseností, často s nižším vzdelaním a z menších miest alebo dedín.

Úlovok aj u nás
Dobrým úlovkom sa môže pochváliť aj naša polícia, ktorá v marci tohto roka zhabala stovky kilogramov kokaínu v hodnote niekoľkých miliárd korún. Bola to najväčšia zhabaná zásielka drog na našom území. Aj tieto narkotiká mali pôvod v Južnej Amerike a adresátovi sa mali dostať vo fľašiach vína. Naši policajti "vínovú zásielku" už dlhší čas sledovali. Následne zatkli niekoľko Slovákov a cudzincov.
V Česku sa zasa polícia "blysla" svojím rekordom v roku 1999. Viac ako 100 kilogramov sa tam podarilo zhabať v sklade jednej z firiem.
Vo svete počíta polícia zhabaný kokaín na tony. Rekordných 10 ton kokaínu zadržala španielska polícia v roku 1999 na jednej z lodí na pobreží Kanárskych ostrovov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:01