StoryEditor

OSN žiada Taliban, aby neútočil na humanitárne konvoje

29.10.2007, 12:45
Autor:
SITASITA
Organizácia Spojených národov v pondelok vyzvala bojovníkov Talibanu a zločinecké skupiny, aby zastavili útoky na humanitárne konvoje, inak sú ohrozené dodávky potravinovej pomoci miliónom živoriacich Afgancov ešte pred začiatkom zimy.

Vedúci Misie OSN na pomoc Afganistanu Tom Koenigs tiež uviedol, že v krajine prišlo tento rok o život 34 humanitárnych pracovníkov, povstalci a zločinecké skupiny uniesli ďalších 76 a prepadli alebo vyrabovali 55 humanitárnych konvojov.
Na tlačovej konferencii v Kábule Koenigs zdôraznil, že "tí, ktorí sú zodpovední za útoky a neistotu, vytláčajú najzraniteľnejších ľudí z nášho dosahu. Tí, ktorí sú za útoky zodpovední, musia vedieť, že útočia na sociálnu pomoc tým najzraniteľnejším komunitám." OSN zatiaľ nevie, koľkí z 34 zabitých humanitárnych pracovníkov boli pracovníkmi OSN a koľkí pracovali pre iné organizácie. Nezverejnila ani národnosť obetí, aj keď väčšina z nich boli Afganci. Tento rok bol najkrvavejším v Afganistane od začiatku invázie v roku 2001. Viac ako 5300 ľudí doteraz zahynulo počas násilností súvisiacich s povstaleckým hnutím. Vyplýva to z údajov, ktoré získala tlačová agentúra AP od afganských a západných oficiálnych miest.
Tento rok šesťnásobne stúpol aj počet útokov na humanitárne konvoje, uviedol Rick Corsino, riaditeľ afganskej kancelárie Svetového potravinového programu OSN (WFP). Kým za doterajšie obdobie roka sa najmä na juhu krajiny odohralo tridsať útokov na konvoje WFP, za celý rok 2006 ich bolo päť. "Počas týchto prepadov väčšinou ukradli potraviny a doteraz sme prišli asi o stotisíc ton potravín," povedal Corsino, podľa ktorého útoky znemožnili presuny konvojov po hlavnej ceste spájajúcej juh Afganistanu so západom krajiny. Ako dodal, za posledných šesť týždňov neprepravili žiadne potraviny medzi (južným) mestom Kandahár a (západným) Hératom.
Oficiálne miesta majú šesť týždňov na to, aby sa do začiatku zimy dostali k približne 400 tisíc Afgancom žijúcim vo vysokých polohách. Pokračujúci konflikt spôsobil prudké zhoršenie humanitárnej situácie v oblasti, dodal Koenigs. Podľa WFP, ktorý tento rok rozdelil 220 tisíc ton potravín v hodnote 150 miliónov dolárov, potrebuje potravinovú pomoc takmer 5 miliónov Afgancov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:56