StoryEditor

Mormóni prišli o svojho vodcu

28.01.2008, 23:00
Veriaci z celého sveta, ktorí sa hlásia k Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní, známej pod názvom mormónska cirkev, smútia. Vo veku 97 rokov totiž v nedeľu zomrel svetový vodca tejto cirkvi Gorgon B. Hinckley.

Vo vyhlásení mormónskej cirkvi sa píše, že Hinckley zomrel o 19. hodine "na následky súvisiace s jeho vysokým vekom", pričom "vymenovanie jeho nástupcu sa neočakáva pred Hinckleyho pohrebom". Ten by mal byť v najbližších dňoch.
Ak sa neporuší tradícia, prezidentom Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní by sa mal stať 81-ročný Thomas Monson, popredný člen kvóra Dvanástich apoštolov.
Život cestovateľa
Hinckley bol 15. prezidentom mormónskej cirkvi a do funkcie nastúpil v roku 1995. Ako celosvetový vodca mormónov strávil veľa času cestovaním. Na celom svete posvätil otvorenie viac mormónskych chrámov ako ktorýkoľvek jeho predchodca.
Mormóni ho vnímali ako proroka, cez ktorého sa k nim prihovára Boh. Hinckley sa veľmi dlho usiloval, aby vo svete napravil obraz mormónov a zdôrazňoval, že ide o svetové náboženstvo veľmi vzdialené od svojich svojráznych polygamných koreňov. Tri najväčšie náboženstvá v USA - rímskokatolícke, baptistické a metodistické - však napriek jeho snahe vyhlásili, že mormónska náuka sa odchyľuje od kresťanstva.
Hinckley sa narodil 23. júna 1910 v Salt Lake City. Spolu s manželkou Marjorie mali päť detí a desiatky vnukov a pravnukov.
Viera v koniec sveta
Mormónska cirkev bola založená v USA v 19. storočí. Hlavným centrom cirkvi sa stalo mesto Salt Lake City v štáte Utah. Vo svete má podľa vlastných údajov 13 miliónov prívržencov, no necelá polovica z nich žije práve v Spojených štátoch a iba 17 percent mimo západnej pologule. Medzi najznámejších členov patrí aj kandidát na budúceho amerického prezidenta za republikánov Mitt Romney. Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní je protestantskou cirkvou a verí v návrat Ježiša Krista pred koncom sveta. V minulosti boli mormóni známi tým, že im ich viera dovoľovala mnohoženstvo. Od tejto praxe však upustili na konci 19. storočia.
Mormóni uznávajú Ježiša Krista ako vodcu svojej cirkvi, ale hlavné kresťanské prúdy obviňujú z odpadlíctva alebo zo straty pôvodnej právomoci viesť kresťanské hnutie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 15:44