StoryEditor

Američania začali lov na pokazený špionážny satelit

20.02.2008, 23:00

Po tom, ako sa včera bezpečne vrátil z kozmu americký raketoplán Atlantis, začalo byť v Pacifiku rušno. Americká vláda vydala varovanie lodiam a lietadlám, ktoré sa často pohybujú západne od Havaja, aby sa tejto oblasti v nasledujúcich dňoch radšej vyhli. Možno už dnes nadránom nášho času sa mal totiž Pentagon po prvý pokúsiť z vojnovej lode zostreliť pokazený špionážny satelit. Ten je na obežnej dráhe od roku 2006 a bez kontroly mieri k Zemi.
Zatiaľ nie je isté, či tak Pentagon urobil, pretože pevný termín zostrelenia neurčil. Čakalo sa hlavne na návrat raketoplánu Atlantis z Medzinárodnej vesmírnej stanice. "Potom sa rozhodne, aká bude najvhodnejšia chvíľa na odpálenie rakety," povedal hovorca Pentagonu Geoff Morrell. Podľa expertov to však môže lov na satelit istý čas trvať. "To sa presne nevie, pretože tá dráha závisí od toho, ako rýchlo bude satelit klesať. Teraz má ísť o prvý pokus, aby sa nečakalo na prípadné nekontrolovateľné, neočakávané vstúpenie do atmosféry," uviedol pre HN astronóm Juraj Tóth.
Nebezpečné palivo
Družica váži 2,27 tony a je veľká ako autobus. Šéf Bieleho domu George W. Bush uviedol, že zostrelenie je nutné z bezpečnostných dôvodov. "Splašený" stroj totiž obsahuje viac ako 400 kilogramov veľmi jedovatého toxického plynu -- hydrazínu. Ten sa nachádza v palivovej nádrži pre manévrovacie trysky.
Experti nevylučujú, že niektoré časti by sa pri prelete atmosférou nerozpadli na malé kúsky a mohli by dopadnúť na zem. "To teleso je relatívne veľké. A to so sebou nesie možnosť, že pri zostupe atmosférou sa celé nerozpadne, nezhorí. Takže povedzme väčšie alebo pevnejšie časti satelitu, medzi ktorými môže byť práve palivová nádrž s hydrazínom, dopadnú až priamo na zemský povrch," vysvetlil Tóth. Tu podľa neho vzniká riziko, že by sa mohli ľudia dostať do kontaktu s nebezpečnou látkou. Tomu sa chce však Pentagon vyhnúť, a preto naplánoval zostrelenie. "Po zostrelení sa satelit rozpadne na malé kusy a tie by mali potom efektívnejšie horieť v atmosfére. Takže veľká časť, ak vôbec niečo, ani nedopadne na povrch," uviedol Tóth.
Nákladná akcia
Na zostrelenie telesa chce Pentagon použiť taktickú riadenú strelu, ktorú vypália z lode v Tichom oceáne. Na likvidáciu by mala postačiť jedna raketa, no k dispozícii budú tri. Celá akcia bude podľa Pentagonu stáť 74 miliónov dolárov (asi 1,7 miliardy korún.) Či raketu skutočne dnes nad ránom odpálili, sa svet zrejme dozvie až s istým časovým odstupom. Vo chvíli, keď bude jasné, ako operácia dopadla.
Špionážny satelit vyslali do vesmíru na konci roka 2006. Misia sa však nevydarila, krátko po tom, ako sa teleso dostalo na obežnú dráhu, prestalo komunikovať. Niektorí analytici tvrdia, že Pentagon chce svoj stroj zničiť aj preto, že jeho cieľom bola špionáž. Nechce riskovať, aby sa citlivé dáta dostali do rúk niekomu inému.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:12