StoryEditor

Na zraze neonacistov v Česku boli i Slováci

17.08.2009, 00:00

Ani nie dvojtisícové stredočeské mestečko Nový Knín neďaleko Příbramu bolo cez víkend najostrejšie sledovaným miestom u našich západných susedov. Zraz si tu dali stovky pravicových extrémistov z celej strednej Európy - okrem domácich nechýbali neonacisti zo Slovenska, Rakúska či Nemecka. Akcia sa konala dva dni pred 22. výročím smrti jedného z popredných nacistických lídrov Rudolfa Hessa, ktorého úmrtie každoročne oslavujú neonacisti z celej Európy. "Samotných účastníkov v meste veľmi vidieť nebolo, obyvateľov skôr vyplašili desiatky ťažkoodencov a policajtov,“ povedal pre HN starosta Nového Knína Tomáš Havlíček. Na rozdiel od niektorých predchádzajúcich podobných podujatí sa extrémisti tentoraz vyhli výtržnostiam, polícia preto proti nim nakoniec nezasahovala.

Charita alebo podvod?
Radikáli z radov európskej krajnej pravice si pôvodne plánovali pripomenúť Hessovu smrť na pochodoch v Maďarsku, Nemecku a Poľsku, tie však tamojšie úrady zakázali. V Česku sa teda uchýlili k triku - akciu úradom nahlásili ako charitatívne podujatie, vďaka čomu nemali problém prenajať si letné kino iba za jednu korunu. Prevádzkovatelia nemali ani tušenia, že by mohlo ísť o stúpencov krajnej pravice. "Bol to podvod. My bežne tento areál nikomu neprenajímame, ale keď prišli s tým, že je to na dobročinné účely, tak sme im vyšli v ústrety a prenajali sme im to za symbolickú korunu,“ dodal Havlíček. Podľa neho sa v Novom Kníne doteraz nič podobné nestalo. "Až doteraz sme nemali žiadne skúsenosti s pravicovými radikálmi, tu v okolí boli nejaké technopárty, ale toto sa stalo prvýkrát.“

Podľa odhadov polície sa v Novom Kníne zišlo asi 300 radikálov. "Policajti monitorovali účastníkov, v meste boli autá s poznávacími značkami Rakúska, Poľska, Nemecka i Slovenska,“ tvrdí Havlíček. Hlavným organizátorom akcie bol šéf stredočeskej pobočky ultraradikálnej Dělnickej strany a priaznivec zakázaného neonacistického Národného odporu Jiří Bárta. Ten podujatie nahlásil ako kultúrny festival, ktorého výťažok má ísť pre obete tohtoročných povodní. "Nie je to politický míting, ide vyložene o charitatívnu akciu,“ tvrdí Bárta.

Napriek tomu na akcii, ktoré trvala približne od jednej do pol piatej popoludní, vystúpil s politickým predvolebným prejavom celorepublikový šéf Dělnickej strany Tomáš Vandas, zástupcovia Autonómnych nacionalistov i obávanej Národnodemokratickej strany Nemecka, ktorú spájajú s nemeckými neonacistami. "Z areálu letného kina nemčina skutočne znela,“ potvrdil Havlíček. Okrem toho mali do Nového Knína doraziť aj zástupcovia maďarskej pobočky medzinárodnej neonacistickej organizácie Blood and Honour.

Pospolitosť neprišla
K spolupráci s nemeckými národnými demokratmi sa hlási aj Vandas, ktorý za svojich partnerov považuje aj Slovenskú pospolitosť. Jej oficiálna delegácia však v Novom Kníne chýbala. "Na tejto akcii som sa nezúčastnil a ani neviem o tom, že by tam bol niekto od nás,“ uviedol pre HN šéf pospolitosti Ivan Sýkora. Členovia Slovenskej pospolitosti sa totiž v sobotu zúčastnili na tradičnom výstupe na Kriváň. Podľa informácií organizátorov však mali na koncerte v Novom Kníne vystúpiť aj niektoré ultrapravicové hudobné skupiny zo Slovenska, spolu s kapelami z Česka, Nemecka či Portugalska.

Do areálu mali všetci nepozvaní prístup zakázaný. Dnu sa nedostali ani novinári - vstupnú bránu strážili väčšinu času členovia takzvaných ochranných zborov Dělnickej strany, ktorí odmietli pustiť novinárov dnu. "Keďže sa však produkcia konala cez zosilňovače, prejavy aj hudbu bolo počuť aj v meste,“ dodal Havlíček.

Akcia v Novom Kníne sa konala tri dni po tom, ako česká polícia zatkla 14 radikálov v súvislosti s aprílovým útokom na rómsku rodinu vo Vítkove. Hoci Vandas útok ostro odsúdil, český minister vnútra Martin Pecina včera potvrdil, že aj tento čin môže prispieť k zákazu Dělnickej strany. V týchto dňoch sa už dokončuje návrh na zákaz strany.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:45