StoryEditor

So summitom NATO sú spokojní Bush aj Chirac

30.06.2004, 00:00
Summit Severoatlantickej aliancie v Istanbule včera pokračoval rokovaniami s partnerskými štátmi. Na rokovaní Výboru NATO-Ukrajina sa zúčastnil ukrajinský prezident Leonid Kučma, na zasadnutí Severoatlantickej partnerskej rady bol aj afganský prezident Hamíd Karzaj.

Pomoc Ukrajine
Lídri aliancie včera na zasadaní Výboru NATO-Ukrajina dali Kučmovi jasne najavo, že nadchádzajúce prezidentské a neskôr parlamentné voľby v krajine musia byť spravodlivé a slobodné. Na rokovaní nepadol žiaden termín vstupu Ukrajiny do NATO. Na zasadaní, ktoré viedol generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer, sa zúčastnil aj premiér SR Mikuláš Dzurinda. "Jasne sme povedali, že ukrajinské želanie plne sa integrovať do aliancie vyžaduje viac ako vojenské reformy. Treba sa úplne stotožniť aj s hodnotami, ktorých obrana je základom aliancie," uviedol Scheffer. Slovensko sa podľa premiéra Dzurindu bude orientovať na Ukrajinu. V tomto smere sa dá očakávať zintenzívnenie diplomatických aktivít.

Apel z Kábulu
Afganský prezident Hamíd Karzaj včera vyzval NATO na čo najrýchlejšie vyslanie vojakov do jeho krajiny s cieľom zaistiť bezpečnosť pred septembrovými voľbami. "Veľmi vítam vaše včerajšie rozhodnutie vyslať bezpečnostné sily s cieľom pomôcť nám s voľbami. Bezpečnostné sily však v Afganistane potrebujeme už dnes. Chcel by som vás poprosiť, aby ste sa poponáhľali do Afganistanu: príďte skôr než v septembri," povedal Karzaj na summite.

Spokojný Bush
Americký prezident George W. Bush privítal včera rozhodnutie Severoatlantickej aliancie pomôcť pri výcviku príslušníkov irackých bezpečnostných síl. Toto rozhodnutie označil za obrovskú výhodu a kľúčový úspech pre iracký národ. "Na oboch stranách Atlantiku sú ľudia, ktorí sa pýtajú, či má aliancia stále veľké zámery. Aby to zistili, stačí im, aby otvorili oči," vyhlásil Bush v prednáške pred študentmi Galatasarayskej univerzity v Istanbule. Bush poďakoval Turecku a ďalším spojencom USA v rámci NATO za pomoc, ktorú poskytli "našim priateľom v Iraku, aby si vybudovali krajinu schopnú vládnuť si a brániť sa".

Chirac o Američanoch
Francúzsky prezident Jacques Chirac vyslovil včera v Istanbule radosť nad pevnými vzťahmi, ktoré spájajú Francúzsko s USA. Zároveň však pripomenul, že ide o vzťahy rovnocenných partnerov. "Sme priatelia, sme spojenci, ale nie sme sluhovia," zdôraznil Chirac. Rokovania v Istanbule poznačili nové nezhody medzi Chiracom a Bushom. Francúzsky prezident v pondelok povedal, že jeho americký kolega zašiel príliš ďaleko, keď vyslovil svoju podporu kandidatúre Turecka na vstup do Európskej únie. "Nielenže zašiel priďaleko, ale vstúpil na terén, ktorý nie je jeho," zdôraznil Chirac. Nemecký kancelár Gerhard Schröder na záver summitu vyhlásil, že sa zvýšili šance Turecka na začatie prístupových rokovaní s EÚ.

Výbuch na letisku
Aj druhý, záverečný deň summitu, sprevádzali v Istanbule demonštrácie. Na protestnej akcii vo štvrti Beyoglu, vzdialenej asi jeden a pol kilometra od dejiska summitu, sa zúčastnilo asi 1 000 ľudí. O bezpečnosť v Istanbule sa počas summitu staralo viac ako 23 000 príslušníkov bezpečnostných síl a zóna v centre mesta, kde vrcholné podujatie prebiehalo, bola pre verejnosť uzavretá.
Napriek najprísnejším bezpečnostným opatreniam včera došlo k výbuchu v jednom z lietadiel na letisku v Istanbule. Najmenej tri osoby boli pritom zranené. Výbušnina bola uložená v balíku na palube lietadla a explodovala po tom, ako už pristálo na letisku a odišli z neho pasažieri. Stroj priletel z prístavného mesta Izmir.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 00:08