Reuters
StoryEditor

Práca s Bidenom je závan čerstvého vzduchu, vyhlásil po prvom stretnutí Johnson

10.06.2021, 22:27
Autor:
TASRTASR
Britský premiér povedal, že nová americká administratíva "chce toho veľa robiť spoločne".

Britský premiér Boris Johnson označil vo štvrtok prácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom za "veľký závan čerstvého vzduchu".

Povedal to po prvom priamom stretnutí s nástupcom Donalda Trumpa v anglickom prímorskom letovisku Carbis Bay, ešte pred summitom skupiny krajín G7, ktorý sa tam začne v piatok. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Johnson povedal, že nová americká administratíva "chce toho veľa robiť spoločne", napríklad v NATO a v oblasti klimatickej zmeny, čo sú témy, v ktorých má Biden dramaticky odlišné názory než Trump.

Premiér tiež povedal, že sa vyhli téme, ktorá by mohla vniesť do rozhovoru napätie, a tou sú pobrexitové opatrenia v Severnom Írsku.

Johnson však ocenil "spoločný záujem" Spojeného kráľovstva, USA a Európskej únie o zachovanie Veľkopiatkovej dohody.

Predtým sa totiž objavili správy, že Bidenova administratíva obvinila Johnsonovu vládu z "podnecovania" napätia počas prebiehajúceho sporu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ ohľadne implementovania tzv. severoírskeho protokolu pobrexitovej dohody.

Po rozhovore oboch lídrov, ktorý trval približne hodinu a 20 minút, Johnson povedal: "Rozhovory boli úžasné, trvali dlho a prebrali sme obrovskú škálu tém.

Bolo fantastické počúvať Bidenovu administratívu a Joea Bidena, pretože chcú toho veľa robiť spoločne s nami – od bezpečnosti, NATO až po zmenu klímy. Je to skvelé, je to závan čerstvého vzduchu," dodal Johnson.

Biden sa tiež po stretnutí s Johnsonom vyjadril k jeho priebehu. Povedal, že bolo "veľmi plodné". Dodal, že oživená Atlantická charta, ktorú obaja podpísali, bude riešiť "kľúčové výzvy tohto storočia – kyberbezpečnosť, nové objavujúce sa technológie, celosvetové zdravie a klimatickú zmenu".

Biden tiež potvrdil záväzok Spojených štátov, že nakúpia 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a darujú ich chudobnejším krajinám.

"Potvrdili sme svoj výnimočný vzťah – to nie je také ľahké povedať – výnimočný vzťah medzi obyvateľmi našich krajín. A obnovili sme záväzok brániť trvalé demokratické hodnoty, ktoré majú obe naše krajiny spoločné," uviedol americký prezident.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:20