StoryEditor

Rok od tragédie. Poliakov opäť straší Smolensk

11.04.2011, 00:00
Výročie smrti prezidenta. Haváriu vládneho špeciálu využili politici na špinavé hry pred jesennými voľbami.

Poliaci si včera pripomenuli prvé výročie havárie prezidentského špeciálu, pri ktorej prišli o veľkú časť politickej i vojenskej elity. Vo Varšave a v ďalších veľkých mestách sa konali spomienky na prezidenta Lecha Kaczynského a ďalších 95 ľudí, ktorí nešťastie pri ruskom meste Smolensk neprežili. "Bola to obrovská tragédia, ktorá zasiahla celú krajinu. Množstvo ľudí vyšlo do ulíc a vzdalo tak pamiatku všetkým zosnulým,“ povedala pre HN Poľka Monika Okupniaková.

Výročie Kaczynského smrti však využili mnohí politici na špinavú kampaň pred jesennými parlamentnými voľbami. Takmer deväť z desiatich Poliakov je presvedčených, že tragédia je spolitizovaná. "Riešia to každý deň a už pomaly toho máme fakt dosť,“ tvrdí Okupniaková.

Špinavá hra politikov
Nejasné závery vyšetrovania vyvolali medzi koaličnými a opozičnými stranami veľké napätie. Exprezidentov brat Jaroslaw Kaczynski dokonca vyzval na bojkot ceremoniálu, ktorý sa konal na varšavskom cintoríne Powonzki. Na ňom sa zúčastnil aj prezident Bronislaw Komorowski s premiérom Donaldom Tuskom. "Nepôjdem na divadielko ľudí, ktorí môjho brata najhorším spôsobom urážali a potom prispeli k jeho smrti,“ povedal bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski.

Asi tisícka jeho stúpencov pred prezidentským palácom žiadala demisiu premiéra Donalda Tuska a jeho súdenie za zradu proti krajine. Mnohí z nich tvrdia, že nešlo o nehodu, ale dokonca o atentát, ktorý majú na svedomí Rusi s tichým súhlasom Tuskovej vlády. "Prečo by som mal vylučovať verziu atentátu? To je možné len na základe dôkazov a tých máme pre zlé vyšetrovanie stále nedostatok,“ tvrdí Kaczynski.

Škandál pri Smolensku
Smútočná spomienka sa pritom začala už v sobotu na mieste leteckej tragédie. Poľská delegácia letela pred rokom na ceremoniál k 70. výročiu masakry tisícok poľských dôstojníkov v ruskej Katyni. "Sme na mieste, ktoré už navždy zanechá bolestivú ranu v našich srdciach,“ povedala pri Smolensku poľská prvá dáma Anna Komorowská.

Miesto tragédie sa stalo počas roka cieľom pre turistov z celého Poľska. Rodiny obetí tam na jeseň postavili pamätník s nápisom: "Naši blízki si šli uctiť výročie sovietskeho zločinu genocídy na vojnových zajatcoch, dôstojníkoch poľskej armády.“

V piatok však ruské úrady dali nápis odstrániť bez toho, aby o tom povedali Poliakom. Napäté vzťahy medzi oboma krajinami tesne pred výročím opäť vzplanuli. "Je to škandál,“ adresoval ruskej strane Pawel Deresz, ktorému pri tragédii zomrela manželka a poslankyňa. Niektorí sa dokonca vyjadrili, že Rusi sa snažia Poliakov ponížiť. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:38