StoryEditor

Tekovská hvezdáreň ako prvá pozdravila obyvateľov Venuše

07.12.2010, 23:00

"Pozdravy z Levíc, Slovensko, Nitriansky samosprávny kraj, Tekovská hvezdáreň." Presne tento odkaz si budú môcť prečítať potenciálni obyvatelia Venuše, ak sa im do rúk dostane supermoderná japonská vesmírna sonda Akacuki. Tá včera po vyše polročnom putovaní kozmickým priestorom dorazila k nášmu vesmírnemu susedovi a začala obiehať okolo obežnej dráhy Venuše.

Slováci na Venuši
Tabuľku s odkazom zhotovili zamestnanci Tekovskej hvezdárne v Leviciach. "Samozrejme, že osud sondy sledujeme. Netrpezlivo čakáme na prvé výsledky, ktoré sonda pošle na Zem," potvrdila pre HN riaditeľka hvezdárne Rozália Ondíková.

To, že si japonskí organizátori projektu spomedzi stoviek záujemcov vybrali spolu s niekoľkými ďalšími aj slovenskú hvezdáreň, nepovažuje za žiadnu náhodu. "Zúčastnili sme sa už na viacerých úspešných projektoch. Je to aj zásluha našich zamestnancov, ktorí sú zdatní nielen v astronómii, ale aj v anglickom jazyku." Ondíková dodáva, že práve Tekovská hvezdáreň je výnimočná aj tým, že ako jediná v strednej Európe má prenosné planetárium. S ním chodia na prezentácie po celom Slovensku i okolitých štátoch.

Úsvit na ďalekej ceste
Od sondy Akacuki, čo v japončine znamená Úsvit, si astronómovia sľubujú veľa. Okolo Venuše by mala krúžiť dva roky. Jej misia je jedným z najväčších medzníkov vesmírneho programu ázijských krajín. "Skúmať bude najmä poveternostné podmienky a počasie na Venuši," hovorí Ondíková. Tieto údaje budú kľúčom k zisteniam, ako vyzerá atmosféra na horúcej dvojičke našej Zeme.

Sondu vypustili 21. mája. "Počas svojej cesty na Venušu preletela 840 milión kilometrov," uviedla Japonská agentúra vesmírneho výskumu. Akacuki bude po Venušinej orbite obiehať elipticky a najbližšie sa k jej povrchu dostane na vzdialenosť 300 kilometrov. Naopak, najďalej od nej bude 80-tisíc kilometrov. Tento spôsob obiehania umožní vedcom sledovať zmeny počasia i tektonickú aktivitu a zbierať údaje o atmosfére.


Zaujímavosti o sonde Akacuki
-- zo zeme vyštartovala 21. mája, počas cesty k Venuši preletela 840 miliónov kilometrov
-- okolo Venuše bude obiehať dva roky vo vzdialenosti 300 až 80-tisíc kilometrov
-- jej hlavnou úlohou bude zbieranie informácií o atmosfére a zmenách počasia na našom vesmírnom susedovi

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:08