StoryEditor

Johnove Veci verejné pribrzdili, ustupujú z programu

08.06.2010, 00:00

Najskôr tvrdili, že byť vo vláde nie je prioritou, podstatné je dodržať sľúbený program. Týždeň po parlamentných voľbách v Česku však strana bývalého novinára Radka Johna Veci verejné hovorí inak a svoj program operatívne prispôsobuje. Agent provokatér z dielne Veci verejných by mal úplne inú podobu, zrušenie poplatkov za recept či ďalších poplatkov v zdravotníctve nie je horúcou témou a škrty na ministerstve obrany dostanú tiež reálnejšie obrysy. Sám John priznal, že svojimi sľubmi si dosť zavarili.

Nový agent
Strana, ktorá pri zostavovaní novej, stredopravej koalície s ODS a TOP 09 bola najviac nečitateľná, tak rýchlo ustúpila zo svojich podmienok. Podľa politológa Petra Justa sa to dalo očakávať. "Každá strana, najmä tie novovznikajúce, prichádzajú s nadneseným programom. Keď sa dostane do parlamentu, zistí, že musí oveľa viac zohľadňovať realitu."

Medzi záväzky, z ktorých Johnova strana ustupuje, je aj jej hlavný predvolebný ťahák -- zavedenie agenta provokatéra. "Dopracovali sme to s odborníkmi z právnickej fakulty, aby naše návrhy boli vymáhateľné. Nechceme navrhovať niečo, čo nie je možné. Agenta provokatéra sme zmenili na inštitút predstieranej ponuky úplatku," citovali Hospodářské noviny podpredsedníčku strany Karolínu Peake. Provokáciu by teda bolo možné použiť len na základe podozrenia, nemohol by byť testovaný ktokoľvek.

Podobne ustúpili aj od požiadavky, aby sa na ministerstve obrany škrtlo 10 miliárd českých korún. "Škrtanie bude, bola to jedna z priorít, ale aby to bolo 10 miliárd, to by asi bolo naivné hovoriť," citovali vyjednávačku strany Kristýnu Kočí české médiá. Rovnako už strana nelipne na zrušení zdravotníckych poplatkov.

John svoje priority zmiernil už v rozhovore pre český denník MF Dnes, kde v rozhovore so svojím niekdajším kolegom Jankom Kroupom priznal, že si svojimi sľubmi strana "zavarila". On sám zrejme vidí, že plniť predvolebné sľuby nie je také jednoduché. Z bývalého novinára sa tak stáva politik. "Presúva sa na druhú stranu barikády. Do určitej miery sa učí novú rolu, musí sa naučiť odpovedať na nepríjemné otázky, byť v tlaku médií," dodal Just.

"Nič nemeníme"
Ako ďaleko je strana ochotná odbočiť zo svojich plánov a či napríklad upustia od snahy viac zdaniť ľudí, ktorí viac zarábajú, je otázne, na otázky HN strana neodpovedala. "V súčasnej chvíli nie je vôbec namieste hovoriť v akejkoľvek súvislosti o akýchkoľvek ústupkoch, všetky rokovania sú na svojom začiatku," skonštatovala pre HN hovorkyňa strany Petra Hrušová.
Katarína Šimurková

V čom Veci verejné zmenili plány
-- inštitút agenta provokatéra, ktorý zmenili na inštitút predstieranej ponuky úplatku
-- úspora 10 miliárd českých korún, ktorú z ministerstva obrany chceli presunúť do rezortu školstva, priznávajú, že to bude menej
-- zrušenie poplatkov v zdravotníctve alebo za recept, čo mala strana ako jednu z priorít

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:24