StoryEditor

Arabi reagujú na uznesenie OSN o Líbyi

18.03.2011, 15:10
Autor:
ReutersReuters

Amr Moussa, generálny tajomník Ligy arabských štátov
"Cieľom je v prvom rade chrániť civilné obyvateľstvo a nie napadnúť alebo obsadiť krajinu. Nechceme zájsť príliš ďaleko, aby Líbya nenapadla civilistov. Rozhodnutie Ligy arabských štátov bolo jasné, čo potrebujeme, je bezletová zóna."

Fawzi Sallouhk, bývalý libanonský minister zahraničných vecí
"Bolo to dobré a nevyhnutné rozhodnutie na zabezpečenie stability Líbye ... Z toho, čo vidím, niektoré arabské krajiny sa budú podieľať na plnení uznesenia, ale nemôžem povedať, ktoré z nich, kým sa samé nevyjadria."

Riyad Al-Nawayseh, člen jordánskej nezávislej opozície
"Tento zásah dáva zámienku pre zahraničné armády zasiahnuť v arabskom svete, a to je neprijateľné … najkrikľavejší príklad takéhoto správania je to, čo sa stalo v Iraku."

Rami Khouri, bejrútsky politický komentátor
"Ľudia hovoria o arabskej cti, solidarite a dôstojnosti. Nikto za posledných 40 rokov tieto cnosti nepošliapal tak ako Muammar Kaddáfí. Ak je uznesenie, arabský konsenzus, medzinárodná podpora a Líbyjčania sú jednoznačne za, potom by Arabi mali prestať byť pokryteckí a mali by sa zapojiť do poskytovania vojenskej, ekonomickej, politickej, diplomatickej a humanitárnej pomoci ... a nočná mora Kaddáfího režimu sa skončí."

Hilal Khashan, profesor politológie na Americkej univerzite v Bejrúte
"To nie je to, čo chcú arabské vládnuce elity, to je to, čo chcú ľudia ... Líbyjčania v Benghází vítajú Západ, zdvíhajú francúzsku vlajku, pretože (Francúzsko) uznalo prechodnú vládu."

Khalid Al-Dakhil, saudský politický analytik
"Nemyslím si, že Saudská Arábia sa zapojí. Po prvé, je to príliš ďaleko od Líbye a po druhé, Saudi majú plné ruky práce s udalosťami v Perzskom zálive, s Ománom a Bahrajnom. Zapojiť by sa mali líbyjskí susedia - Maroko, Egypt alebo Alžírsko."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:55