StoryEditor

Ako prežili začiatok vojny

20.03.2003, 23:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl

Keď v stredu nad svetoznámou ulicou druhého najväčšieho mesta USA Sunset Boulevardom zapadalo slnko, prvé rakety Tomahawk dopadli na ciele v Bagdade. Tisíce Kalifornčanov, ktorí večer uviazli v dopravnom kolapse, sa o prvých výstreloch očakávanej vojny dozvedeli za volantmi svojich áut. Na mnohých autách už niekoľko týždňov vejú malé štátne zástavky. Množstvom áut sa v tej chvíli predieralo hasičské auto so zapnutou sirénou a vejúcou veľkou americkou zástavou, ktorú má po 11. septembri 2001 v USA mnoho hasičských áut.
Obyvatelia 14-miliónového Los Angeles sú na dopravné kolapsy zvyknutí. Jedným z dôvodov stredajších dopravných problémov bol aj protest asi tristo odporcov vojny, ktorí zablokovali dôležitú križovatku v centre Los Angeles. Protest hŕstky aktivistov sa pretiahol do noci, ale obyvatelia zostali doma pri televízoroch aj napriek tomu, že väčšina Kalifornčanov vojnu odmieta. "Je to hlúposť, jasné, že som proti vojne," ukazuje na televíznu obrazovku so zábermi Bagdadu 21-ročný študent Jason. "Zúčastnil som sa na proteste v januári. O dnešnej demonštrácii som nepočul." Jasonov otec je stúpencom prezidenta Busha. "Mali by ste ho niekedy počuť, čo hovorí," smeje sa Jason a jedným okom stále sleduje obrazovku. Fakt, že jeho krajina práve vstúpila do vojny, mu však neskazil dobrú náladu. Los Angeles si zachováva pokoj. Naďalej sa pripravuje ceremónia odovzdávania Oscarov, aj keď herecké odbory oznámili, že organizujú protivojnový protest. V reštauráciách síce blikajú televízory, ale po prvej správe o začiatku útoku na Irak to vyzeralo, že si ľudia skôr vydýchli a nemusia už ďalej čakať. Asi 30-ročná Beth, ktorá pracuje v energetickom priemysle, si pri prvej správe o útoku, ktorú počula práve v aute, spomenula na rok 1991 a vojnu v zálive. "Snažila som sa spomenúť si na svoje pocity vtedy," hovorí Beth. "Je to smutné."
Prvá reakcia 35-ročného Edwarda bolo sklamanie. "Do poslednej chvíle som dúfal, že vojne nebude," hovorí Edward, ktorý vedie jedno z vývojových pracovísk na Juhokalifornskej univerzite. Správu si prečítal na internetovej stránke anglickej stanice BBC. "Americkým médiám neverím," vysvetlil svoj postoj.
S pribúdajúcou tmou v uliciach Los Angeles autá ubúdali. Nad centrom však do noci krúžil policajný vrtuľník a na niektorých križovatkách bolo viac policajtov ako obyčajne. "Ľudia niečo také čakali, preto išli z práce skôr domov," hovorí Beth.
Edward je podobne ako mnoho mladých Kalifornčanov veľmi kritický voči Bushovej administratíve. "Ľudia si neuvedomujú, že tá vojna nemusí byť taká krátka, ako vláda sľubuje," hovorí Edward. Sirény policajných áut a rachot vrtuľníka nad centrom Los Angeles postupne v priebehu noci utíchli. Bary, kiná a kluby na Sunset Boulevarde blikali do noci ako každý večer. Obyvatelia Los Angeles, podobne ako väčšina Američanov, prežili začiatok vojny ako zvláštny televízny program, ktorý sa ich priamo netýka -- zatiaľ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 17:51