StoryEditor

Radičová nepríjemne zaskočila investorov

23.09.2010, 00:00

Ďalší veľký krok v boji proti korupcii vláde Ivety Radičovej nevyšiel. Kabinet včera zmietol zo stola návrh zákona o zavedení elektronických tendrov. Práve to je jedna z hlavných požiadaviek zahraničných investorov. "Neschválenie novely berieme skôr ako negatívnu správu pre investorov z Rakúska či Nemecka. O tom, že takýto zákon ide na vládu, nám dokonca ani nikto nepovedal, “ potvrdila pe HN šéfka Slovensko-rakúskej obchodnej komory Mária Berithová.
Vláda sa tak zákonom o verejnom obstarávaní bude zaoberať až v polovici budúceho roka.        

Sklamaní investori
Novelu vypracoval Úrad pre verejné obstarávanie. Vychádzala z programového vyhlásenia vlády. Malo ísť o súčasť prvého balíka opatrení pre boj proti korupcii a na zlepšenie verejného obstarávania, v rámci ktorého už vláda v auguste odklepla, že štát musí na internete spätne zverejňovať všetky svoje podpísané zmluvy.

Úrad pre verejné obstarávanie sa bráni tvrdeniam, že s investormi nikto o príprave novely o elektronických tendroch nehovoril. "Zákon bol prístupný na internete a ktokoľvek sa k nemu mohol vyjadriť. Aj ľudia či zahraničné obchodné komory.“ hovorí pre HN hovorca úradu Branislav Zvara.

K rýchlemu prijatiu protikorupčných opatrení sa v predvolebnom programe zaviazala vládna SDKÚ premiérky Radičovej. Sľub však včera nesplnila. "Neboli sme spokojní s predloženou novelou, preto nebola schválená. Vláda sa rozhodla vypracovať komplexný zákon do júna 2011," potvrdil pre HN hovorca vlády Rado Baťo.

40 domácich úloh
Protikorupčný zákon mal byť pritom zavedený do praxe od 1. januára budúceho roka, a počítal so zavedením povinného používania elektronickej aukcie pri výbere dodávateľov tovarov. "Proti boli všetky koaličné strany, ktoré považovali zákon za nedostatočný, a mal by byť prepracovaný ministerstvom spravodlivosti,“ povedal pre HN aj hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Baťo však v neschválení zákona zásadný problém nevidí. Vláda má podľa neho v pláne riešiť predovšetkým "40 domácich úloh“, ktoré dala premiérka vypracovať šéfom jednotlivých rezortov do konca roka. Úrad pre verejné obstarávanie tak musí do konca novembra pripraviť zákon o spôsobe zverejňovania verejného obstarávania cez centrálny vestník. "To je priorita vlády,“ dodáva Baťo.

S ministerstvom financií chce o dlhodobom riešení verejného obstarávania hovoriť v októbri aj Americká obchodná komora.

Sľuby oboch vlád
Čistejšie podnikateľské prostredie a centrálne verejné obstarávanie sľuboval zahraničným investorom krátko pred voľbami už expremiér Robert Fico. Ten dokonca oznámil vznik spoločnej komisie expertov vlády a zahraničných komôr, ktorá mala spolupracovať na príprave legislatívy v boji proti korupcii. Po zmene vládnej garnitúry sa však na sľuby zabudlo. "Je to najkurióznejšia situácia na vláde za posledné roky. Štatutári ministerstiev to podpísali, ale keď na vláde zistili, čo podpísali, zrazu nesúhlasia. Je to niečo zvláštne a nepamätám sa, aby sa niečo podobné stalo,“ tvrdí pre HN bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:09