StoryEditor

Ficov zákon vzal Slovákom prvé pasy

21.10.2010, 19:15
Kontroverzný zákon o občianstve z dielne bývalého premiéra Roberta Fica už má prvé obete. O slovenský pas prišli dve ženy -- jedna z nich získala štátnu príslušnosť Maďarska a druhá Talianska.

Naše občianstvo im zobral sprísnený zákon Ficovej vlády. Tá ním reagovala na maďarskú legislatívu o dvojakom občianstve, ktorú krátko po nástupe do funkcie presadil vládny Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Ako Slovenky k cudziemu občianstvu prišli, naše úrady nezverejnili. "Sú to osobné údaje, išlo však o dve ženy," potvrdila pre HN Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Obidve ženy samy nahlásili našim úradom prijatie cudzieho občianstva, čím automaticky stratili slovenský pas. Vyhli sa však pokute vo výške 3 319 eur, ktorú by museli zaplatiť, ak by im úrady na nové občianstvo prišli.

Stratiť náš pas môžu najmä slovenskí Maďari, ktorí od 20. augusta majú právo požiadať o dvojaké občianstvo v Maďarsku. Podľa Orbánovho zákona prijatého krátko po júnových parlamentných voľbách môžu maďarské pasy získať už od 1. januára budúceho roka. Maďarská vláda odhaduje, že takýchto žiadateľov môže byť počas budúceho roka až 400-tisíc. Išlo by o Maďarov zo všetkých susedných krajín, vrátane Slovenska.

Aktuálny záujem o maďarské pasy však Budapešť spresniť nechce. "Takéto informácie nemáme," povedala pre HN Eszter Patakiová z tlačového odboru rezortu diplomacie.
Podobné informácie nemajú ani naše úrady. Rezort vnútra však pripomína, že pre slovenských občanov vyplýva zo zákona povinnosť zmeny v občianstve nahlásiť.


Celý článok čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:21