StoryEditor

Castro sa bojí pádu. Do politiky chce zapojiť aj mladých

18.04.2011, 00:00
Reformy na Kube. Režim obmedzil politické mandáty na desať rokov. Ľudia však tvrdia, že sa nič nezmení.

Kuba už tuší, že rozprávka revolučnej krajiny, za ktorú bojovali dlhé roky, je nereálna. Komunisti sa preto na prvom zjazde strany po 14 rokoch dohodli, že postupné omladzovanie na vrcholných postoch režimu je nevyhnutné. „Došli sme k záveru, že by bolo dobré obmedziť politické mandáty a hlavné štátne funkcie na dve za sebou idúce päťročné obdobia,“ povedal na šiestom zjazde strany prezident Raúl Castro. Takýto návrh prichádza po vyše pol storočí, keď na čele krajiny vládol Fidel Castro a následne jeho brat Raul.

Ľudia neveria zmenám
Napriek tomu, že komunisti sa chcú dohodnúť na reformách, ktoré zachránia zdevastovanú krajinu, pohľad obyčajných Kubáncov je rozpačitý. „Od 90. rokov je situácia čoraz horšia. A stále ma to štve,“ povedal pre HN rodený Kubánec Jorge Concepcion, ktorý emigroval do Česka. Ako mnohí jeho rodáci ušiel z „ostrova slobody“ pred 14 rokmi a aj napriek tomu, že v krajine má stále svoju matku a rodinu, v žiadnom prípade sa nechce vrátiť. „Aj tieto zmeny, ktoré robia v krajine, ma už nezaujímajú. Nič sa tým nezmení a stále chcú udržať komunizmus v chode,“ dodal 33-ročný Kubánec.

Snaha získať mladých
Pre nízke platy a zlé životné podmienky v krajine silnie tlak na oboch vodcov, aby pristúpili na ekonomické reformy. Vláda už pred pár mesiacmi spustila program, v ktorom umožnila štvrť miliónu Kubáncov podnikať. Po udelení licencie tak na ostrove vyrastajú predajné stánky či kaviarne.

Za víkendovým zjazdom strany však bol podľa expertov oveľa praktickejší dôvod. „Skrátenie mandátov bol z ich strany pragmatický ťah, ako vtiahnuť do systému mladých ľudí,“ povedala expertka na Latinskú Ameriku Naďa Závodníková. Podľa jej slov sa strana snaží v mladých vyvolať pocit slobodnej voľby. „Kto je s nami, aspoň nebude bojovať proti nám,“ dodala analytička. Revolučnú skupinu mladých tak začlenia do riadiacich štruktúr v krajine a odstránia revolučného ducha . Nemusia sa ich následne zbavovať, ako to bolo v 80. rokoch, keď ich vyháňali do Spojených štátov. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:52