StoryEditor

Bernd Posselt: Naše ciele zostávajú stále tie isté

31.05.2004, 00:00

Čo sa pre sudetských Nemcov zmenilo s rozšírením Európskej únie? Zmenilo sa niečo na požiadavkách a cieľoch landsmanšaftu?
- Naše ciele zostávajú stále tie isté. Zmenili sa len rámcové podmienky, a síce k lepšiemu. Myslím si, že vďaka členstvu v Európskej únii je možné budovať medzi národmi dôveru. Európska integrácia vzájomnú dôveru posilní, nestane sa však tak počas štyroch týždňov, bude to trvať určitý čas.

Pred dvoma rokmi ste v rozhovore pre HN vyhlásili, že ste presvedčený, že otázka Benešových dekrétov sa vyrieši...
- To si myslím stále. Otázka je len kedy.

Ako vnímate fakt, že sa tak nestalo pred rozšírením Európskej únie?
- Nepočítal som s tým. Som toho názoru, že ľudia musia najprv dospieť a to bude určitý čas trvať.

V Európskom parlamente budú zastúpené aj nové členské krajiny. Bude to báza pre spoločný dialóg o odsune a problematických otázkach spoločnej minulosti?
- V európskej politike som už 25 rokov a zažil som, že dokáže divy. Je to ako v každodennom živote, keď sa dvaja ľudia nemajú radi, nemajú k sebe dôveru, tak sa tie najmenšie maličkosti stávajú problémom.

Kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu je už v plnom prúde, aké sú témy vášho predvolebného boja?
- Je to v prvom rade otázka hraníc rozšírenej únie. Hovoríme: nemôžeme prijať Rusko, nemôžeme prijať Turecko ani južné Stredomorie. Hranice Európskej únie sa musia definovať. Do únie by mali patriť Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko a za určitý čas aj Balkán.
Dôležitá je aj otázka reformy Európskej únie. Jej najvýznamnejšia úloha je podľa nás vnútorná a vonkajšia bezpečnosť - spoločná bezpečnostná a zahraničná politika a boj proti organizovanému zločinu. Treťou významnou témou je otázka duchovných hodnôt. Kresťanstvo je neodlučiteľnou časťou európskej identity, malo by byť zakotvené aj v európskej ústave.

Bernd Posselt stojí na čele Sudetonemeckého landsmanšaftu od roku 2000. Jeho otec sa pochádza z Jablonca nad Nisou. Je členom konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie (CSU), za ktorú kandiduje už po tretíkrát do Európskeho parlamentu. Pred prvými európskymi voľbami bol osobným referentom Otta von Habsburga.

Požiadavky sudetských Nemcov

Podľa tretieho paragrafu stanov Sudetonemeckého landsmanšaftu chcú sudetskí Nemci okrem iného aj:
- obhajovať svoje záujmy v domovine (pozn. územia, z ktorých boli vyhnaní) aj v oblastiach, ktoré ich prijali
- presadiť právny nárok na domovinu, jej znovuzískanie a s tým spojené právo na sebaurčenie národnostnej skupiny
- obhajovať právo na návrat, prípadne rovnocennú náhradu alebo odškodnenie skonfiškovaného majetku sudetských Nemcov

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 07:46