StoryEditor

Washington Times: Za chybou CIA sú Francúzi

15.07.2003, 00:00
Predstavitelia americkej administratívy sa urputne snažia utíšiť politickú búrku, ktorú vyvolal falošný dôkaz o údajnom jadrovom programe Iraku bývalého diktátora Saddáma Husajna.

Predstavitelia americkej administratívy sa urputne snažia utíšiť politickú búrku, ktorú vyvolal falošný dôkaz o údajnom jadrovom programe Iraku bývalého diktátora Saddáma Husajna. Stále pritom priznávajú, že údaje, ktoré prezident George W. Bush zverejnil v januárovom prejave o stave únie, boli v tom čase podľa vedomosti britských spravodajských služieb fakticky správne.

Informácie vraj od Francúzov
So zaujímavou informáciou prišiel denník The Washington Times, podľa ktorého to bola paradoxne francúzska tajná služba, ktorá sa snažila zabrániť britskej MI6, aby poskytla Washingtonu "dôveryhodné spravodajské informácie", ktoré sa nakoniec aj tak ukázali ako nepravdivé. Times s odvolaním na spravodajské kruhy informoval, že britská tajná služba mala "viac než jeden zdroj, ktorý potvrdzoval, že Irak sa pokúšal nakúpiť urán v Nigeri". Britskí predstavitelia mali tento fakt získať na základe medzivládnej spolupráce z najmenej jedného ďalšieho zahraničného zdroja a podľa zásad výmeny takýchto informácií Briti nemohli Američanom povedať jeho meno bez predchádzajúceho súhlasu. Spojené štáty teraz veria, že najpravdepodobnejším zdrojom dôkazov MI6 bola francúzska DGSE. Niger je totiž bývalou francúzskou kolóniou a jeho uránové bane spravujú spoločnosti pod dohľadom Francúzskej komisie pre jadrovú energiu. Američania tiež poukazujú, že francúzska vláda bola zásadným odporcom vojny v Iraku a predpokladajú, že by teda inštinktívne bola proti posunutiu takýchto citlivých informácií podporujúcich vojenský zásah. Reportéri Daily Telegraphu a Washington Times teda usúdili, že za kontroverzné informácie boli v prvom rade zodpovedné francúzske spravodajské služby.

Demokrati neveria
Predstavitelia Bushovej vlády medzitým verejne obhajovali počínanie USA vo vojne v Iraku a dôkazy, ktoré ju mali odobrať. Podľa poradkyne prezidenta pre národnú bezpečnosť Condoleezzy Riceovej, ako aj ministra obrany Donalda Rumsfelda, sa tých 16 slov jednoducho až príliš nafukuje. "Briti nás ubezpečili, že aj napriek našim obavám, niektoré ich ďalšie zdroje to všetko potvrdili a že si za nimi získanými údajmi stoja," obraňovala sa Riceová. Takéto zdôvodnenie však opozičným demokratom vonkoncom nestačí, pretože Ústredná spravodajská služba (CIA) mala tento dôkaz po vlastnom vyšetrovaní spochybniť už začiatkom roka 2002. Prezidentský kandidát a senátor Bob Graham vo vysielaní NBC uviedol, že idea o tom, ako nikto v Bielom dome o spornom dôkaze nezapochyboval, je absurdná. Ku kritike vlády sa však pridávajú aj niektorí republikáni. Republikánsky senátor Richard Shelby pre CNN povedal, že by sa z incidentu "mala vyvodiť osobná zodpovednosť a ak by som ja bol prezident (riaditeľ CIA), George Tenet by už vo funkcii nebol".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 14:29