StoryEditor

Západ ponúka Kaddáfímu slobodu

30.03.2011, 00:00
Vojenská operácia v Líbyi sa neskončí, kým režim Muammara Kaddáfího nesplní požiadavky Bezpečnostnej rady. Práve na takomto postoji sa na včerajšej konferencii v Londýne zhodli predstavitelia viac ako štyroch desiatok krajín.

Pre diktátora by sa však vojenská kampaň proti nemu vôbec nemusela skončiť hororovým scenárom.

Aj napriek tomu, že ešte pred niekoľkými dňami medzinárodné spoločenstvo hrozilo Kaddáfímu vysokým trestom za masakre na civilnom obyvateľstve, sa totiž zdá, že všetko môže byť úplne inak. Ak sa rozhodne dobrovoľne z Líbye odísť, mohol by svoje útočisko nájsť v niektorej z afrických krajín. Vyhol by sa tak tomu, aby ho svet súdil ako vojnového zločinca.

Bez trestu
Podľa britského denníka The Guardian sa odchod líbyjského vodcu do exilu snažia zorganizovať najmä Taliani. "Kaddáfí musí pochopiť, že by bolo odvážne vyhlásiť: 'Chápem, že musím ísť'. Dúfame, že Africká únia dokáže nájsť prijateľné riešenie,“ povedal pred konferenciou novinárom taliansky minister zahraničia Franco Frattini s tým, že Líbyi by museli spojenci ponúknuť aj prímerie.

Podľa všetkého však proti návrhu talianskych predstaviteľov nenamietajú ani ostatní spojenci. Takýto krok ospravedlňujú zavedením mierového riešenia a zabránením humanitárnej krízy v krajine. A to aj v takom prípade, že by sa Kaddáfí útekom do jednej z afrických krajín vyhol trestu. Niektoré štáty čierneho kontinentu totiž stále neuznávajú rozhodnutia Medzinárodného trestného tribunálu, ktorý začal Kaddáfího vyšetrovať ako vojnového zločinca.

"Myslím si, že je to pre Kaddáfího veľmi výhodné riešenie, keďže by mohol odísť bez trestu. Ak sa však rozhodne zostať, môže sa dostať do veľmi zlej pozície a dokonca nemusí túto akciu ani prežiť,“ potvrdil pre HN analytik German Marshall Fund Ian Lesser.

Kaddáfí však ešte pred začatím vojenskej intervencie vyhlásil, že svoju krajinu nikdy neopustí a je ochotný za osud svojich verných zomrieť ako mučeník. Aj napriek "štedrej“ ponuke medzinárodného spoločenstva voči odchodu diktátora je skeptický aj Lesser. "Ak sa pozriem na jeho správanie, správanie jeho rodiny a režimu, tak pochybujem o tom, že odíde a prijme ponuku. Je rozhodnutý, že vydrží až do konca.“

USA vydržia
Na verejnosti s obhajobou vojenskej akcie prvýkrát vystúpil aj americký prezident Barack Obama. Operáciu Odysea úsvitu po boku spojencov v noci na včera rozhodne obhajoval. V posledných dňoch čelil kritike americkej verejnosti aj oboch strán politického spektra za veľké náklady spojené s účasťou USA na operácii. Vojna v Líbyi len Spojené štáty doteraz stála viac ako 550 miliónov dolárov. Podľa mnohých sa aj napriek nejasným vyhláseniam podarilo Obamovi vlnu kritiky na určitý čas utíšiť. "Zdôraznil, že už v stredu prevezme NATO od USA úplné velenie nad vojenskou akciou. Politicky mu to určite mohlo pomôcť,“ potvrdil Lesser.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:39