StoryEditor

Dzurinda: Summit obnovil jednotu v aliancii

29.06.2004, 00:00

Za najdôležitejší výsledok istanbulského summitu považuje slovenský premiér Mikuláš Dzurinda to, že "transatlantické spoločenstvo je opäť zjednotené", po hlbokom rozdelení v dôsledku vojny v Iraku. "Môžu byť rôzne odtiene, dôrazy, akcenty, ale summit prebehol veľmi dobre, v ovzduší jednoty," pochvaľoval si premiér.
Šéfovia 26 štátov včera v odpovedi na žiadosť irackého premiéra Ajáda Alávího súhlasili s poskytnutím výcviku irackým bezpečnostným silám, ale podrobnosti sa majú dohodnúť neskôr. Niektoré štáty naďalej odmietajú vyslať svojich inštruktorov priamo do Iraku. Dzurinda ocenil, že napríklad španielsky premiér - po stiahnutí svojich vojakov z Iraku - prisľúbil zdvojnásobiť kontingent svojej krajiny v Afganistane.
"NATO je dnes jedinou silou na svete, ktorá je schopná aj s použitím sily riešiť veľmi citlivé či zložité problémy," uviedol Dzurinda s pripomienkou, že aliančná operácia na Balkáne mala pôvodne tiež mnoho odporcov, ale teraz sa región javí na dobrej
ceste: NATO sa môže stiahnuť z Bosny a najväčšími adeptmi na členstvo sú Chorvátsko, Albánsko a Macedónsko. "To je povzbudzujúce pre riešenie ďalších výziev. Čas ukázal, že NATO je schopné riešiť problémy v prospech ľudí na Balkáne, a čas potvrdí úspešnosť aliančnej operácie v Afganistane aj Iraku," verí
Dzurinda. Slovensko do Iraku vyslalo na pomoc Američanom ženijnú jednotku.
Americký prezident George W. Bush včera vyslovil radosť nad odovzdaním moci v Iraku irackej dočasnej vláde. Zároveň ubezpečil, že koniec diktatúry v tejto krajine je dobrým príkladom pre ďalšie štáty. Bush označil včerajšok za veľký deň pre Iračanov. "Verím, že slobodný Irak a slobodný Afganistan sa stali dobrým príkladom pre ostatných," vyhlásil Bush.

NATO pomôže pri výcviku bezpečnostných síl
- Vedúci predstavitelia Severoatlantickej aliancie sa včera v rámci istanbulského summitu dohodli na poskytnutí pomoci pri výcviku príslušníkov irackých bezpečnostných síl. Zatiaľ nie je známe, či sa výcvik policajtov uskutoční na území Iraku alebo v niektorej z okolitých krajín.
- Lídri NATO schválili v hospodárskej metropole Turecka aj návrh na ukončenie misie mierových jednotiek SFOR v Bosne a Hercegovine a poďakovali sa Európskej únii za to, že sa úspešne zhostila neľahkej úlohy v tejto bývalej juhoslovanskej republike.
- Účastníci summitu sa dohodli na značnom rozšírení úlohy NATO v Afganistane, s osobitným dôrazom na poskytnutie pomoci afganským úradom pred septembrovými voľbami.
- Vedúci predstavitelia aliancie zároveň privítali sedem nových členov NATO, vrátane SR, na ich prvom summite v úlohe členských krajín. Pripomenuli, že aliancia zostáva otvorená všetkým európskym demokraciám, nech už by bola ich geografická situácia akákoľvek. Súčasne povzbudili Albánsko, Chorvátsko a Macedónsko, aby pokračovali vo svojich reformách potrebných na prijatie do NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:20