StoryEditor

Na Orbánov mediálny zákon ostro útočí OSN

04.04.2011, 00:00
Na kontroverzný mediálny zákon z dielne maďarskej vlády Viktora Orbána si po kritike z radov Európy najnovšie posvieti aj úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Včera do Budapešti pricestoval jeho osobitný spravodajca Frank La Rue. Premiéra Orbána sa chystá kritizovať za to, že jeho zákon je aj napriek zmierneniu stále fackou do tváre ochrancov ľudských práv. "Do Budapešti naši zástupcovia pricestovali na pozvanie maďarskej vlády. Pán La Rue má k zákonu niekoľko vážnych výhrad,“ potvrdil pre HN Orest Nowosad z úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Celosvetová kritika
Hrobár slobody prejavu, strojca náhubkového zákona alebo európsky Chávez. Aj takýmito nelichotivými prívlastkami kvôli kontroverznému zákonu častovali maďarského premiéra jeho európski kolegovia. Našim južným susedom dokonca hrozila strata hlasovacieho práva v Európskom parlamente.

Mnohým sa totiž nepáčil najmä vznik mediálnej rady, ktorú mal pod palcom vládnuci Fidesz, likvidačné pokuty pre médiá, ale aj povinnosť vyváženého spravodajstva. Mnohí kritici tvrdili, že za náhubkovým zákonom je najmä snaha Fideszu umlčať akékoľvek kritické vyjadrenia na jeho politiku.

Po tom, čo Orbán musel upraviť zákon na žiadosť Európskej komisie a vypočuť si kritiku z radov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, si najnovšie pravdepodobne vypočuje aj nelichotivé slová od La Rueho. "Tie však budú známe až po rokovaniach s predstaviteľmi maďarskej vlády,“ dodal Nowosad.     

Budapeštianska vláda sľubuje, že ak Spojené národy budú mať problém aj so súčasným znením zákona, je ochotná zmierniť ho ešte raz. "Ak by sa v praxi ukázalo, že mediálny zákon ovplyvňuje slobodu médií, sme opäť pripravení pozmeniť ho,“ povedal pre rakúsky denník die Presse predseda maďarského parlamentu László Köver.

Na tenkom ľade
Spokojní s upraveným zákon stále nie sú ani eurosocialisti. "Určite sa o tom ešte bude hovoriť. Naša frakcia mala k legislatíve veľké výhrady,“ povedala pre HN europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Návštevu z OSN preto schvaľuje. "O čo väčší je politický tlak, o to je to pre danú krajinu komplikovanejšie a je vyššia pravdepodobnosť, že dôjde k náprave,“ dodala Flašíková-Beňová. Podľa nej sa však maďarská vláda pohybuje na veľmi tenkom ľade, keď ju kritizujú za viaceré zákony, ktoré v posledných mesiacoch prijala.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:22