StoryEditor

Krátke správy

02.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ruská armáda včera s úspechom skúšobne odpálila dve balistické rakety. Jednu strelu vypustila z jadrovej ponorky v Pacifiku a druhú z kozmodrómu Pleseck na severozápade krajiny. Ako uvádzajú vo vyhlásení ruské strategické raketové sily, testy sú súčasťou snahy vyskúšať, či je možné predĺžiť služobnú životnosť sovietskych balistických rakiet. (TASR)

Prezident Palestínskej samosprávy Jásir Arafat sa prechádza, prijíma potravu a rozpráva sa s politikmi, informovali zdroje v Paríži, kde je palestínsky vodca hospitalizovaný. Na základe výsledkov lekárskych vyšetrení, ktoré Arafat a jeho okolie včera očakávali, je možné zavrhnúť hypotézu leukémie alebo iného typu rakoviny, informovala agentúra AFP. (TASR)

Kontroverzného holandského režiséra a novinára Thea van Gogha, ktorý nakrútil film o násilnostiach páchaných na ženách v islamskej komunite, zastrelili včera ráno v Amsterdame. Policajné zdroje uviedli, že van Gogh bol dobodaný a zastrelený v centre mesta. Jeho krátky film Submission pobúril niektorých holandských moslimov, pretože sa im nepáči, že zobrazuje moslimku, s ktorou jej vlastný manžel hrubo zaobchádzal. (TASR)

Približne 30 hrobov na cintoríne vo francúzskej dedine Bourgogne zhanobili neznámi vandali nacistickými a antisemitskými nápismi a znakmi, informovala včera agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj prefektúry. (TASR)

Dezignovaný maďarský minister zahraničných vecí Ferenc Somogyi včera v parlamente v Budapešti zložil ministerskú prísahu. Somogyi nahradí na čele rezortu diplomacie Lászlóa Kovácsa. (TASR)

Sudánska armáda obkľúčila tábory neďaleko mesta Nyala v regióne Darfúr, kde sú sústredení miestni vysídlenci. Humanitárne organizácie sa obávajú, že by bezdomovcov mohli z táborov čoskoro násilne deportovať, uviedol včera v Ženeve pre tlačovú agentúru Reuters hovorca Svetového programu výživy Simon Pluess. (TASR)

Nezávislý výbor skúmajúci sťažnosti spojené s historicky prvými priamymi prezidentskými voľbami v Afganistane dokončil svoju vyšetrovaciu správu a dnes zverejní svoje zistenia. Podľa neoficiálnych výsledkov dosiahol Karzaj vo voľbách presvedčivé víťazstvo a svoj hlas mu odovzdalo 55,4 percenta zúčastnených voličov. (TASR)

Belehrad spája otázku konečného štatútu Kosova s výsledkom prezidentských volieb v USA. Len ťažko možno očakávať, že ďalšie kroky v problematike štatútu urobí Európa, oveľa viac budú závisieť od výsledkov amerických volieb, cituje denník Danas Predraga Simiča, poradcu šéfa srbsko-čiernohorskej diplomacie Vuka Draškoviča. (TASR)

Francúzsky prezident Jacques Chirac, nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder, predseda španielskej vlády José Luis Rodríguez Zapatero a predseda švédskeho kabinetu Göran Persson včera v Paríži potvrdili svoju vôľu spoločne pracovať na vypracovaní európskeho paktu mládeže. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:28