StoryEditor

Gigantické medúzy potopili desaťtonovú rybársku loď

06.11.2009, 14:12
Autor:
SITASITA

Koncom augusta sa objavili správy o tom, že Japonsko prežíva hrozivú inváziu masívnych kolónií medúz druhu nemopilema nomurai - skutočných obrov, ktoré môžu dosiahnuť dĺžku až dva metre a vážiť viac než 200 kilogramov. Hrozba sa aj naplnila a okrem toho, že ich výskyt má katastrofálne dôsledky pre pobrežných obyvateľov, sa medúzam pred pár dňami podarilo potopiť desaťtonovú rybársku loď Diasan Shinsho-maru, ktorá neudržala hmotnosť stoviek jedincov zakliesnených v jej sieťach.

Troch členov posádky rybárskej lode sa podarilo zachrániť inou loďou a odtiaľ sa pokúšali vymaniť svoje siete spod vlády týchto obrov, no neúspešne. V čase nehody bolo nebo jasné a more absolútne pokojné. Potvrdilo sa teda, že varovania vedcov neboli zbytočné. Upozorňovali totiž, že zvýšenie teploty oceánu je pre tento druh medúz veľmi priaznivé a hrozí ich premnoženie.

Naposledy zažilo Japonsko podobnú inváziu v roku 2005. V tom roku medúzy poškodili siete a otrávili veľkú časť rýb, čím sa pre človeka stali nekonzumovateľné. O dva roky neskôr, v roku 2007, dostali japonské úrady viac než 15 000 hlásení o poškodení rybárskych výstrojov.

Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:32