StoryEditor

Rusi naposledy menili čas, budú mať už len letný

28.03.2011, 00:00
Autor:
čtkčtk

Hoci hodinky si v noci na včera posunuli o jednu hodinu všetci Európania, pre Rusov to predsa len malo osobitnú príchuť. Po troch desaťročiach totiž obyvatelia najväčšej krajiny sveta hýbali s ručičkami naposledy. Odteraz zostane Rusko už len pri letnom čase, aj keď Európa sa poslednú októbrovú nedeľu vráti späť k zimnému času.

O zrušení prechodu na zimný čas rozhodol ruský prezident Dmitrij Medvedev minulý mesiac. Zdôvodnil to hlavne stresom a chorobami spojenými s adaptáciou na posunutie hodinových ručičiek. Prezident sľúbil, že tohto roku prídu Rusi o hodinu spánku poslednýkrát, podobné nepríjemnosti sa raz a navždy skončia a na celej operácii zarobia všetci, pretože slnečný svit sa v priemere predĺži.

O možnosti skrátiť časové pásma rozdeľujúce krajinu a zrušiť prechody na letný a zimný čas sa prezident prvý raz zmienil v parlamentnom prejavu o stave krajiny pred dvoma rokmi. Medzitým problém preštudovali experti, ktorí dospeli k názoru, že každoročné posunutie hodinových ručičiek narušuje ľudský biorytmus. Podľa Ruskej akadémie lekárskych vied sa za časové prechody platí okrem iného zvýšeným množstvom infarktov či samovrážd. Celá operácia pritom vzhľadom na rozdelenie Ruska na viacero časových pásiem trvala niekoľko hodín.

Až doteraz prevažovali argumenty energetikov, podľa ktorých zmeny času šetria energiu. Teraz však nad zrušením zimného času podľa ruského vzoru vraj premýšľa aj Ukrajina a Bielorusko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 21:04