StoryEditor

Zaplatia rukojemníci za svoje oslobodenie?

20.08.2003, 00:00
Po šiestich mesiacoch sa pre deväť Nemcov, štyroch Švajčiarov a jedného Holanďana včera skončila rukojemnícka dráma.
Po šiestich mesiacoch sa pre deväť Nemcov, štyroch Švajčiarov a jedného Holanďana včera skončila rukojemnícka dráma. Štrnásť európskych turistov, ktorých začiatkom februára v saharskej púšti uniesla Salafistická skupina pre kázanie a boj (GSPC) je na slobode a už dnes sa pravdepodobne zvítajú so svojimi blízkymi. "Od malijskej vlády som sa dozvedel, že všetci sú zdraví," informoval včera agentúru Reuters aj štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Jürgen Chrobog, ktorý organizoval ich návrat domov. Keď ustúpili obavy o ich osud, rozpútala sa v krajine diskusia pragmatického rázu. Kto ponesie náklady za oslobodenie dobrodruhov?

Päťmiliónové výkupné
Akcia bola bezpochyby náročná po logistickej aj finančnej stránke. Islamistickí extrémisti si okrem toho podľa všetkého odniesli so sebou aj vysoké výkupné. "Peniaze určite tiekli, inak by neboli na slobode," odcitovala agentúra AP riaditeľa essenského Inštitútu pre výskum terorizmu Rolfa Tophovena. O výške sumy sa len špekuluje, ale podľa líbyjskej Kaddáfího nadácie, ktorá údajne zohrala úlohu pri vyjednávaní, ide o takmer päť miliónov eur. Tie mali dostať od malijskej vlády, ktorá ich dostane späť vo forme rozvojovej pomoci. Berlín sa k týmto špekuláciám odmieta vyjadrovať. "Neboli to určite žiadne priame prostriedky od spolkovej vlády," myslí si Tophoven. Ak by pristúpila na tento mechanizmus, mohlo by to motivovať k napodobňovaniu a stala by sa ľahko vydierateľnou.

Plné poistenie
Od prvej skupiny saharských rukojemníkov, ktorých v máji oslobodilo alžírskej špeciálne komando, zatiaľ vláda žiadne kompenzácie nežiadala. "Nikto k nám neprišiel s účtom," povedal jeden z nich - Axel Mantey agentúre AFP. Tentoraz je však situácia odlišná. Zahraničnopolitický hovorca frakcie sociálnych demokratov Gert Weisskirchen pre stanicu n-tv hovoril o finančnom podieľaní sa saharských turistov na nákladoch na ich oslobodenie. Podpredseda frakcie kresťanských demokratov Wolfgang Bosbach v denníku Financial Times Deutschland tiež vyslovil názor, že unesení Nemci by mali uhradiť časť nákladov, ktoré boli potrebné na ich oslobodenie. "Kto sa ľahkovážne, pre adrenalín, vrhá do nebezpečenstva, musí rátať s tým, že sa bude podieľať na nákladoch potrebných na jeho záchranu," tvrdí opozičný politik. Správanie extrémnych turistov kritizovali aj viacerí zahraničnopolitickí experti strán. Nazvali ho mentalitou plného poistenia. Ministerstvo zahraničných vecí totiž ešte v januári upozorňovalo, že "hranice medzi Alžírskom a republikou Mali sú ťažko kontrolovateľné bezpečnostnými orgánmi". "Zvýšené riziko predstavujú pašerácke bandy," uvádza sa vo vyhlásení.

Dilema
Nemecko sa tak zmieta v dileme - na jednej strane je tu povinnosť úradov pomôcť krajanom v zahraničí, na druhej skutočnosť, že turisti sú v prvom rade sami zodpovední za svoje holdovanie extrémnemu turizmu. Do akej miery budú musieť prispieť na oslobodenie je zatiaľ otvorenou otázku. Pozornosť sa teraz bude sústreďovať predovšetkým na ich zdravotný a psychický stav. "Debate na túto tému sa však nevyhneme," konštatoval včera denník Welt.
01 - Modified: 2002-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota má záujem o závod Fiatu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:59