TASR/AP
StoryEditor

Rozhovory o obnovení dohody o iránskom jadrovom programe boli odložené

20.06.2021, 22:36
Autor:
ČTKČTK
Odklad má umožniť konzultácie v jednotlivých krajinách zapojených do rokovaní.

Skupina svetových mocností a Irán odložili rozhovory o obnovení medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe.

Uviedol to dnes vyjednávač Európskej únie Enrique Mora, ktorý je hlavným koordinátorom rozhovorov. Odklad má umožniť konzultácie v jednotlivých krajinách zapojených do rokovaní.

Zástupcovia Iránu a ďalších signatárov jadrovej dohody od apríla vo Viedni rokujú o krokoch, ktoré bude k obnoveniu tohto dokumentu nutné urobiť.

Trump odstúpil 

Dohodu nazvanú Spoločný všeobecný akčný plán - JCPOA, ktorej cieľom je zabrániť islamskej republike vyvíjať jadrové zbrane, uzavreli s Iránom v roku 2015 Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

Jej súčasťou bolo zmiernenie protiíránských sankcií výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu a záruky, že Irán nebude vyvíjať jadrové zbrane.

Americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpil a sankcie proti Iránu obnovil. Teherán potom začal časti dohody porušovať, okrem iného začal zvyšovať zásoby obohateného uránu, čo je považované za možný krok k výrobe jadrovej bomby.

Irán pritom tvrdí, že sa o jadrové zbrane nesnaží. Terajší americký prezident Joe Biden chce jadrovú dohodu oživiť, no za podmienky, že ju Irán začne znovu plniť.

Už šieste kolo 

Minulú sobotu vo Viedni začalo šieste kolo rozhovorov. Mora nenaznačil, kedy by sa rozhovory po terajšom odročení mohli obnoviť.

Uviedol však, že pri rokovaniach sa dosiahol pokrok a že vyjednávači budú mať po návrate k rokovaciemu stolu jasnejšiu predstavu, ako dospieť k cieľu. Dodal, že očakáva predĺženie dohody o monitorovaní iránskych jadrových pracovísk, ktorá vyprší 24. júna.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan dnes uviedol, že v rokovaniach pretrvávajú rozpory ohľadom niektorých kľúčových otázok.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell však vyhlásil, že kompromis je "veľmi blízko". Piatkové zvolenie ultrakonzervatívca Ebráhíma Raísího za iránskeho prezidenta by tomu podľa neho nemalo zabrániť.

01 - Modified: 2022-04-12 10:29:34 - Feat.: - Title: Irán dodáva Rusku zbrane. Čokoľvek protiamerické nám urobí radosť, hovoria militanti 02 - Modified: 2022-03-23 17:08:37 - Feat.: - Title: Irán tvrdí, že obnovenie jadrovej dohody je bližšie ako kedykoľvek predtým 03 - Modified: 2022-02-14 05:57:29 - Feat.: - Title: Rokovania o iránskej dohode sú na bode mrazu. Západ iniciatívu len predstiera, tvrdí Teherán 04 - Modified: 2022-02-06 20:41:02 - Feat.: - Title: Izraelský premiér gratuloval Bidenovi k operácii proti vodcovi Islamského štátu, hovorili o Iráne 05 - Modified: 2022-02-05 05:33:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty odstupujú od sankcií uvalených na iránsky civilný jadrový program
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:17