StoryEditor

Blair nepochybuje o existencii irackých zbraní

Britský premiér Tony Blair musel aj včera na summite G8 v Eviane obhajovať oprávnenosť vojny proti Iraku. "Na 100 percent stojím za dôkazmi o irackých zbraniach hromadného ničenia," povedal Blair s tým, že je potrebné počkať si na vyvrcholenie procesu, teda správu inšpektorov z Iraku. Zároveň odmietol parlamentné vyšetrovanie dokumentu britských tajných služieb z vlaňajšieho októbra, ktorý slúžil vláde ako primárny zdroj argumentov na podporu invázie do Iraku.
Doma totiž čelí veľkému tlaku. Množia sa obvinenia, že britská vláda nariadila prepísanie správy o zbraniach hromadného ničenia v údajnom vlastníctve Iraku s cieľom urobiť ju viac "sexy". Túto informáciu minulý týždeň publikovala aj britská stanica BBC citujúc nemenovaného vysokého britského predstaviteľa.
"Názor, že sme falšovali správy tajných služieb s cieľom vymyslieť si teóriu o schopnosti Bagdadu použiť zbrane hromadného ničenia do 45 minút, je absolútne a totálne nepravdivý," povedal Blair. Ak má niekto takéto dôkazy, nech ich predloží. "Je však naozaj zlé, ak ľudia niekoho obviňujú len na základe takzvaných anonymných zdrojov," dodal. Za "absolútne nezmyselné" označil vyjadrenie exministerky Clare Shortovej, že on a Bush si termín invázie dohodli ešte minulý rok v septembri.
Len veľmi ťažko sa však jeho argumenty prijímajú, keď Spojené štáty potrebu útoku v Iraku vysvetľujú trochu inak ako to bolo pre inváziou. Americké rozhodnutie zdôrazňovať hrozbu údajných zbraní hromadného ničenia ako dôvod na ospravedlnenie vojny sa urobilo z "byrokratických dôvodov," vyhlásil námestník amerického ministra obrany Paul Wolfowitz v rozhovore pre júlové číslo časopisu Vanity Fair. Z byrokratických dôvodov sme sa sústredili na jednu otázku, a síce na zbrane hromadného ničenia, pretože je to také zdôvodnenie, na ktorom sa mohli zhodnúť všetci, dodal jeden z najväčších jastrabov v americkej vláde. Za ďalší, "takmer nepozorovaný, ale "veľký" dôvod označil skutočnosť, že odstránenie Saddáma Husajna umožní Spojeným štátom stiahnuť svoje jednotky zo Saudskej Arábie. V podobnom tóne sa nieslo aj vysvetlenie amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. Ten povedal, že pravdepodobne Irak svoje zbrane hromadného ničenia zničil ešte pred príchodom vojenských jednotiek USA v marci tohto roka. A preto sa nenašli a ani nenájdu. Ich zničenie by podľa neho mohlo byť vysvetlením, prečo vtedajší režim Saddáma Husajna tieto zbrane nepoužil proti západným spojencom, vysvetlil šéf Pentagónu.
Niektorí analytici preto hovoria, že informácie o nebezpečenstve irackých zbraní boli chybné v tom, že išlo skôr o veľký politický tlak na vojenské riešenie krízy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:56