StoryEditor

Moskva tesne unikla novému teroru

08.04.2011, 00:00
Ruská metropola sa včera len tesne vyhla veľkému krviprelievaniu.

Necelé tri mesiace po januárovom terore na letisku Domodedovo zabránila ruská polícia dvom výbuchom bômb na preplnených moskovských uliciach. Zabíjať mali bomby so šrapnelmi, podobné tým, ktoré začiatkom roka pripravili na letisku o život 36 ľudí. Bomby zaistili policajti v kufri dvoch Mercedesov a ich smrtiaci účinok mali ešte zväčšiť železné úlomky, skrutky a drôty, ktoré tvorili obal bomby.

Jedno auto policajti zaistili na frekventovanej Kutuzovskej ulici, ktorú každý deň využívajú okrem státisícov Moskovčanov aj najvyšší ruskí lídri. Pri zásahu zatkli údajného teroristu Magomeda Alijeva. "Aj na základe mena ide zrejme o extrémistu zo Severného Kaukazu,“ povedal pre HN analytik Karel Svoboda.

Rukopis kaukazských extrémistov
Experti sú presvedčení, že ide o typický rukopis kaukazských extrémistov. "Ak by zariadenie so skrutkami a drôtmi vyhodili v metre alebo v aute, je pravdepodobné, že by zabili veľa ľudí,“ uviedli pyrotechnici pre ruské médiá. Alijev však tvrdí, že výbušninu na neho niekto narafičil. "Hovorí, že balíček s bombou mu niekto musel položiť do kufra na benzínovej pumpe,“ povedal pre server newsru.com zdroj z polície.

Druhý atentát moskovskí policajti prekazili na rovnako rušnom Rjazanskom prospekte. Zatkli tam 38-ročného Džamšuta Bujnatova z Tadžikistanu, ktorý bol členom medzinárodnej teroristickej organizácie Islamský džihád. Rovnako ako Alijev mal v Mercedese pripravenú nálož na odpálenie. Svoboda je presvedčený, že sa podobné útoky v Rusku budú znásobovať a aj napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam sa nezastavia.

Úspech polície
Podľa analytikov je včerajší zásah ruských tajných služieb veľkým úspechom. "Po Domodedove z januára výrazne zintenzívnili svoju činnosť. Vyzerá to tak, ako keby dostávali na zásahy tipy, zrejme priamo z buniek táborov samovražedných atentátnikov,“ povedal pre HN Ondřej Skoupý. Tvrdý boj, ktorý po opakovanom terore vyhlásil povstalcom ruský premiér Vladimir Putin, dokazuje postup ruských špeciálnych jednotiek operujúcich v severokaukazskej republike Ingušsko. Tie minulý týždeň zabili 17 rebelov. Medzi nimi mal zomrieť aj líder kaukazských povstalcov a emir samozvaného Kaukazského emirátu Doku Umarov. Zahynúť mal aj jeho blízky spolubojovník Aslan Bjutukajev, ktorý osobne dohliadal na výcvik samovražedných atentátnikov a niekoľko jeho ochrankárov.

Slovenka sa bojí
Hoci po teroristických útokoch v uliciach Moskvy hliadkuje oveľa viac policajtov, než predtým, ľudia majú veľký strach. Medzi nimi aj Slováci žijúci v ruskej metropole. "Od nešťastia v januári sa bojím teroristov. Odvtedy sa vždy pozerám na podozrivých na letiskách, v metre a obchodných centrách, hlavne tam, kde je veľa ľudí,“ povedala pre HN Slovenka z Moskvy Michala Trpaková. Aj včera si bola na Domodedove kúpiť letenku. "Kontroly sú už aj pri vstupe do budovy. No môj pocit bezpečnosti to nezvyšuje, pretože aj pri kontrolách sa môže terorista odpáliť,“ dodala Trpáková.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:50