StoryEditor

Vzdaj sa, vyzývajú Kaddáfího jeho synovia

05.04.2011, 00:00

Proti líbyjskému diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu sa už postavili aj jeho synovia. Sajf Islam a jeho mladší brat Saadí sú za to, aby ich otec po 41 rokoch pri moci odišiel. Podľa amerického denníka The New York Times bratia podporujú prechod k ústavnej demokracii, čo by pre diktátora znamenalo definitívny koniec. Aj keď nikto z líbyjskej diplomacie a vládnych predstaviteľov zatiaľ informácie nepotvrdil, mnohí veria, že kríza sa čoskoro skončí. "Jedna osoba blízka synom naznačila, že otec súhlasí," tvrdí americký denník.

Nová nádej
O zmenu v krajine by sa mal postarať starší z potomkov Sajf Islam. Študoval na prestížnej londýnskej univerzite a mnohí do neho vkladali veľkú nádej. Keď však v krajine začiatkom roka vypukli obrovské nepokoje, s kamennou tvárou rebelom oznámil, že ak sa nestiahnu, potečú potoky krvi.

Ani jedno z Kaddáfího detí ani najbližších spolupracovníkov si však rebeli nevedia na čele krajiny predstaviť. "Prechodná povstalecká vláda to jednoznačne odmieta. Kaddáfí a jeho synovia musia odísť ešte predtým, než sa začnú akékoľvek rokovania," povedal zahraničným novinárom hovorca povstalcov Šamseddín Abdulmeláh.

Podľa expertov ide o prirodzenú reakciu rebelov. "Akékoľvek víťazstvo Kaddáfího režimu by pre nich znamenalo definitívny koniec, diskrimináciu, prenasledovanie a fyzickú likvidáciu," potvrdil pre HN analytik Ivo Samson.

Zadné dvierka
Miernejšie signály však prichádzajú nielen zo strany Kaddáfího potomkov, ale aj od samotného diktátora. Ten údajne podporuje ukončenie všetkých bojov čo najskôr. Pravdepodobne tomu nasvedčuje aj návšteva jeho ministra pre európske záležitosti Abdala Ubajdího v Aténach. Líbyjský politik sa stretol s gréckym premiérom Jorgosom Papandreom. Európskemu kolegovi mal oznámiť, že Líbya chce naozaj skončiť s bojmi. Misia líbyjského dočasného ministra zahraničných vecí sa však návštevou Grécka neskončila. Pokračovať má v Turecku a na Malte.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:14