StoryEditor

Česi sa dočkali. Reformu penzií má zaplatiť vyššia DPH

18.02.2011, 14:55
Debaty o reforme dôchodkového systému v Česku (na snímke minister financií Kalousek) po rokoch končia.

Od druhej polovice budúceho roka sa ľudia budú môcť rozhodnúť, či budú naďalej platiť do priebežného dôchodkového systému, alebo či časť svojich odvodov zveria penzijným fondom.

Dohodli sa na tom včera ministri vládnej koalície. Ľudia si budú môcť posielať do fondov približne tri percentá z hrubej mzdy - a znížiť si o to odvody do štátneho dôchodkového systému.

Sporenie vo fondoch nebude povinné. Ak sa preň ľudia rozhodnú, budú musieť ešte zo svojho pridať sumu zodpovedajúcu minimálne dvom percentám základu pre výpočet odvodu na sociálne poistenie. Do konca budúceho roka budú tento presun môcť urobiť všetci, od roku 2013 už len ľudia mladší 35 rokov.

V systéme, kde súčasní pracujúci platia zo svojich daní penzie súčasným dôchodcom, bude po reforme chýbať zhruba dvadsať miliárd českých korún. Peniaze podľa včerajšej dohody pôjdu zo zvýšenej dane z pridanej hodnoty. Oficiálne sa koalícia dohodla na zjednotení DPH vo výške 20 percent. Zdražie sa tak napríklad vstupné na kultúrne podujatia, niektoré služby ako vykurovanie bytov alebo lieky.

Strana Veci verejné si ale presadila, že desaťpercentná daň zostane napríklad na niektoré potraviny, napríklad mlieko, chlieb, detskú výživu či zeleninu.

Zvýšenie DPH prinesie podľa ministra financií Miroslava Kalouska navyše 58 miliárd korún ročne. Z toho sa zaplatí ako výpadok v priebežnom systéme, tak kompenzácie sociálne slabým vo výške 10 miliárd korún. Zároveň sa zlacnie náklady na prácu: o 1,8 percentuálneho bodu sa zníži odvody zamestnávateľov. Aj potom ešte niekoľko miliárd zostane. Tie budú podľa Kalouska uložené na špeciálnom dôchodkovom účte.

Prevedenie časti peňazí z priebežného systému do dôchodkového by malo dlhodobo zlepšiť kondíciu českého dôchodkového systému, ktorý mal vlani deficit okolo 30 miliárd korún. O zavedení sporenia vo fondoch sa uvažuje v Česku už 16 rokov. Populácia totiž starne, rodí sa málo detí, a tak ubúda pracujúcich a naopak pribúda dôchodcov. Vo fondovom systéme, kde si každý, kto sa ho zúčastňuje, platí na svoju vlastnú penziu, nie sú budúci dôchodcovia ohrození nedostatkom pracujúcich v budúcnosti.

Pôvodné návrhy, s ktorými prišla Národná ekonomická rada vlády, avšak počítali s povinným sporením vo fondoch. "Je to odlišné od nášho návrhu, ale je to stále lepšie ako súčasný stav," zhodnotil dohodu člen NERV a odborník na penzie Vladimír Bezděk.

 

Hlavné body historickej zmeny dôchodkov v Česku

Mladí a starí
Ľudia starší ako 35 rokov sa budú musieť do konca budúceho roka raz a navždy rozhodnúť, či sa reformy zúčastnia, alebo nie. Mladší môžu vstúpiť kedykoľvek.

Štyri druhy fondov
Ľudia budú môcť sporiť v štyroch typoch fondov. Jeden z nich bude s minimálnym rizikom a bude investovať do štátnych dlhopisov.

Väčšia zásluhovosť
Súčasne s pripravovanou reformou sa zvýšia dôchodky tým, ktorí do systému viac prispievajú. Zmena má platiť od konca tohtoročného septembra.

Vyššia DPH
Nedostatok financií, ktorý vznikne v súčasnom systéme penzií, nahradí príjem zo zvýšenia DPH na 20 percent.

Dobrovoľné sporenie
Časť sociálneho poistenia (3%) bude možné presmerovať do súkromných penzijných fondov. Sporenie ale nebude povinné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:58