StoryEditor

Japonsko vystrašilo plutónium, hrozí ďalšia evakuácia

29.03.2011, 10:00
Autor:
ReutersReuters
Japonskí poslanci chcú rozšíriť ochrannú zónu a evakuovať ďalších desaťtisíc obyvateľov.

Pracovníci poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 dnes opäť obnovili pokusy odčerpať rádioaktívnu vodu z reaktorových blokov jedna až tri.

Odstránenie vody, ktoré je podmienkou obnovy chladiaceho systému, môže podľa expertov trvať týždne i mesiace. Voda bola nájdená v podzemných betónových tuneloch pod strojovňou reaktorov a podľa nedeľných meraní jej rádioaktivita stotisíckrát prekračuje normu.

Japonský premiér Naoto Kan dnes pred rozpočtovým výborom Snemovne poradcov, hornou komorou parlamentu, označil situáciu v nukleárnom zariadení za nevypočítateľnú. Nervozitu vyvolalo hlavne zistenie stôp vysoko toxického plutónia vo vzorkách pôdy. Sakae Muto, viceprezident elektrárenskej spoločnosti Tepco, upresnil, že zistené hodnoty plutónia, ktoré experti označujú za jednu z najnebezpečnejších látok vyskytujúcich sa na Zemi, neohrozujú ľudské zdravie.

"Plutónium je látka, ktorá uniká pri vysokých teplotách, takže ak k úniku došlo, musí byť jadrové palivo poškodené. Ak poškodenie zasiahlo aj ochranný obal reaktora, je situácia vážna," povedal Muto.

V parlamente zosilnelo volanie po rozšírení ochrannej zóny a evakuáciu ďalších desaťtisícov ľudí. Zatiaľ svoje domovy muselo opustiť až 70.000 ľudí bývajúcich v dvadsaťkilometrovom okruhu okolo poškodenej elektrárne. Poslanci navrhujú, aby sa povinná evakuácia vzťahovala na okruh 30 kilometrov, teda na ďalších 130 000 ľudí. Premiér Naoto Kan vyhlásil, že sa o rozšírení zóny poradí s odborníkmi.

Vo vládnych kruhoch sa vraj hovorí o znárodnení firmy Tepco, ktorá je prevádzkovateľom poškodenej elektrárne. Minister pre národnú stratégiu Koičiró Genba podľa DPA dnes povedal, že je to jedna z možností. Dôvodom týchto úvah je možné vyplácanie vysokého odškodnenia obetiam katastrofy. Vládny hovorca však poprel, že by vládne inštitúcie o takomto znárodnení uvažovali.

Úrady medzitým pokračujú v identifikácii obetí ničivého zemetrasenia a následnej prívalovej vlny cunami, ktorými bola okrem iného poškodená aj elektráreň Fukušima 1. Polícia pri zisťovaní identít využíva okrem iného internet. U asi 4000 tiel, ktoré boli nájdené v prefektúrach Mijagi, Iwata a Fukušima, nie je jasné, o koho sa jedná. Policajti preto na webe zverejňujú informácie o oblečení obetí, o ich výške a osobných veciach.

Zemetrasenie a cunami z 11. marca si zatiaľ vyžiadali viac ako 11 000 potvrdených obetí, ale ďalších viac ako 17 000 ľudí je nezvestných. Zhruba 190 000 ľudí je v núdzových ubytovniach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:22