TASR/AP
StoryEditor

Delta straší Európu. Štáty pristupujú k obmedzeniam, najmä v cestovaní

24.06.2021, 14:48
Autor:
jhrjhr
Variant koronavírusu zvaný delta, ktorá sa objavila prvýkrát v Indii, vyvoláva v Európe značné obavy.

"Zruší variant delta letné prázdniny?", pýtal sa nedávno titulok denníka Politico. Niektoré krajiny už k obmedzeniu cestovania pristúpili.

O rizikách nastupujúceho delta variantu sme sa rozprávali s epidemiológom Martinom Pavelkom:

​Portugalsko s veľkou nechuťou na začiatku mesiaca reagovalo na rozhodnutie Británie odobrať krajinu z listu bezpečných oblastí a vyžadovať tak po cestujúcich desaťdňovú karanténu. Londýn sa obával, že z obľúbenej destinácie britských turistov sa na ostrovy môže dostať variant delta, ktorý sa práve v Portugalsku rýchlo šíri.

V juhoeurópskej krajine teraz vládne strach, že ho čaká nová, štvrtá vlna infekcie. Okolie okolo hlavného mesta a samotný Lisabon sú oddelené od zvyšku krajiny, ako úrady zakázali cestovanie medzi ním a ďalšími regiónmi.

"Snažíme sa odložiť jej (delty) príchod do ďalších regiónov krajiny, aby sa ľudia mohli viac chrániť očkovaním," uviedla ministerka zdravotníctva Marta Temidová s tým, že sa možno vláda rozhodne namiesto uvoľňovania zaviesť ďalšie reštrikcie, aby ochránili životy občanov.

Oči odborníkov sa upierajú do Veľkej Británie

Británia sama sa v súčasnej dobe nachádza na zozname rizikových krajín niektorých európskych štátov, ktoré od britských návštevníkov požadujú podvolenie sa prísnejším kontrolám. Variant delta sa stal v Británii dominantným, vláda preto oznámila, že plánované uvoľnenie sa posunie.

​Kontinentálna Európa sleduje dianie na ostrovoch veľmi starostlivo. "Čakáme na to, či Spojené kráľovstvo bude schopné dostať toto ohnisko pod kontrolu a aké druhy opatrení používa," uviedol belgický virológ a hovorca vládneho proticovidového tímu Steven Van Gucht. Belgicko chce Britom až na výnimky zabrániť vstup do krajiny.

Ekonomiky môžu na deltu doplatiť

Únijné štáty sú menej pokryté očkovaním než Británia, prevládnutie a masívne rozšírenie delty by tak pre nich mohlo mať horšie následky. Zvlášť v kontexte postupného odstupovania od protiepidemických opatrení.

Podľa nedávnej analýzy ekonómov z banky Morgan Stanley je kontinentálna Európa schopná zvládnuť krátke pozdržanie uvoľňovania ekonomiky, lenže predlžovanie obmedzení by mohlo silne zasiahnuť letnú turistickú sezónu, zvlášť potom v Južnej Európe.

Pomôcť môže rýchle očkovanie

Delta zatiaľ vo väčšine krajín EÚ neprevláda a počty nakazených sa darí držať nízko, podľa riaditeľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha Lothara Wielera nie je otázka "či", ale "kedy" sa stane dominantnou.

Existujú obavy, že ak by sa tak stalo pred naočkovaním dostatku populácie, všetky úspechy v boji s pandémiou za posledné dva mesiace prídu navnivoč.

"Je veľmi pravdepodobné, že variant delta sa bude počas leta veľmi šíriť, najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí neboli očkovaní," povedala riaditeľka Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová.

Podľa modelov strediska bude delta na začiatku augusta tvoriť 70 percent nových prípadov infekcie v EÚ a na konci augusta už 90 percent. ECDC preto vyzýva na urýchlenie očkovanie.

"Ak udržíme očkovanie v dobrom tempe a (zachováme) niektoré nefarmaceutické intervencie, ako sú respirátory vnútri budov, môžeme tento rok v lete potlačiť cirkuláciu vírusu," verí francúzsky virológ a poradca vlády Bruno Lina. "Tento variant vytesní ostatné, ale to neznamená, že povedie k novej epidemickej vlne."

Prečo je delta tak znepokojujúca

Podľa britských vedcov je delta o 40 až 80 percent viac prenosná ako variant alfa, ktorý sa prvýkrát objavil v Británii a ktorý sám bola o 50 percent prenosnejší ako pôvodný vírus, ktorý sa prvýkrát objavil v čínskom Wu-chane. Predbežné údaje tiež naznačujú, že ľudia nakazení deltou dvakrát častejšie končia v nemocnici v porovnaní s pacientmi s alfou.

​Variant delta je tiež zjavne odolnejší voči vakcínam. Kým prvá dávka vakcíny od AstraZeneca alebo od Pfizeru znižuje podľa štúdie britských zdravotníkov riziko symptómov covidu spôsobeného alfou o 50 percent, v prípade delty je to len 33 percent.

Po druhej dávke chráni pred alfou Pfizer o 93 percent, u delty len 88 percent. AstraZeneca potom potláča choroba u alfy v 66 percentách, u delty je to 60 percent.

Ešte vyššia nákazlivosť by potom podľa indického ministerstva zdravotníctva mala vykazovať takzvaná "delta plus", ktorá sa objavila už v niektorých európskych štátoch - v Británii, Portugalsku, Švajčiarsku, Poľsku či Rusku. Experti však upozorňujú, že zatiaľ nie je dostatok dát, ktoré by ukázali, že je skutočne viac infekčné.

01 - Modified: 2021-06-22 14:59:34 - Feat.: 0 - Title: Epidemiológ varuje pred deltou: Už teraz sme prehrali. Na záchranu seba a svojich blízkych nezostáva veľa času 02 - Modified: 2021-06-22 16:57:20 - Feat.: 0 - Title: Portugalsko sa obáva štvrtej vlny variantu delta 03 - Modified: 2021-06-23 20:06:11 - Feat.: 0 - Title: Českí experti upozorňujú na možné komunitné šírenie delta variantu 04 - Modified: 2021-06-24 11:19:29 - Feat.: 0 - Title: Na summite Únie musíme venovať zvýšenú pozornosť variantu delta, vyhlásil Heger
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:00