StoryEditor

Boj o rozpočet či Biely dom

15.04.2011, 00:00

Amerike šlo včera o krk. Kongres musel konečne schváliť rozpočet na tento rok. Bez neho by sa nedostalo na výplaty takmer milióna úradníkov. Kompromis s výsledkom mínus 38 miliárd dolárov sa hľadal dlhých šesť mesiacov. Zdá sa, že americká politická scéna sa tak čoraz viac radikalizuje na dva tábory, ktoré majú problém sa dohodnúť.

Prezidentské voľby sa blížia a republikáni i demokrati začali vo veľkom zbrojiť a ich názorová priepasť sa nebezpečne prehlbuje.
Republikáni už minulý týždeň ako prví predstavili drastický plán zoškrtať za desaťročie šesť biliónov dolárov. Rafinovaným krokom chceli demonštrovať obrí verejný dlh a poukázať na neudržateľnosť Obamovej politiky.

Priamo tam zaútočili na agendu celej demokratickej strany, ktorá sa škrtom bráni. A nie je to nič prekvapivé. Volí ju zásadne nižšia a stredná trieda s deťmi, ktorá potrebuje sociálne istoty. Kalkulácia oboch táborov pred voľbami naberá na obrátkach. Výsledkom je aj nútený kompromis Obamu, ktorý reagoval na škrty republikánov zvučnou „zbraňou“: milionárska daň. Tú pred ôsmimi rokmi zrušil jeho predchodca Bush. Veď nech tí, čo sa majú skutočne dobre, nám chudobným a štátu zaplatia viac. Má to logiku a dobrý cveng u našich voličov. Zabudol však na podnikateľské prostredie a realitu, že zopár miliónov od boháčov biliónový dlh nezachráni. Chýba totiž „dôveryhodná stratégia“, ktorú USA tvrdo vyčíta aj Medzinárodný menový fond. Milionárov, ktorí tvoria asi dve percentá v krajine, totiž nič nedrží. Môžu sa odsťahovať alebo si zriadiť účty na Bahamách. Každopádne sa zdá, že zbližovanie názorov sa aspoň do jesene 2012 určite nechystá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:58