StoryEditor

Veľká Británia sa zatiaľ nepripojí k euromene

Veľká Británia nie je pripravená na pripojenie sa k eurozóne. Takýto verdikt včera v Londýne predniesol britský minister financií Gordon Brown. Prekvapením pre mnohých analytikov však bolo jeho vyjadrenie, že o tejto téme sa bude dať opäť diskutovať budúci rok. Podľa Browna by krajina v súčasnosti neprofitovala zo zavedenia jednotnej európskej meny euro, pretože britská ekonomika neuspela v piatich ekonomických testoch stanovených v roku 1997. Načrtol však víziu kabinetu. "Členstvo v úspešnej jednotnej zóne bude výhodou pre britských obyvateľov, aj pre Európu," povedal Brown vo svojom prejave pred britským parlamentom. Ako dodal, je to rozhodnutie širokého konsenzu, pretože je nezvratné. "Je to jedno z najvýznamnejších ekonomických rozhodnutí, ktoré naša krajina bude musieť urobiť," povedal.
Brownova 1 800-stránková štúdia hovorí, že pripojenie Veľkej Británie k euru by malo pre krajinu výhody aj nevýhody. Ministerstvo poukazuje na nedostatok hospodárskej konvergencie, nepružnosť trhu práce a možné ohrozenie pre hypotéky. Ako vyplýva zo štúdie, v prípade pripojenia Britov k eurozóne by sa obchod s kontinentálnou Európou zvýšil o päť až 50 percent. Bohatstvo krajiny by sa zvýšilo o päť až desať percent. Ministerstvo financií tvrdí, že britský hospodársky cyklus je ešte stále napojený viac na americký ako európsky cyklus. Krajiny Európskej únie s napätím očakávali rozhodnutie Londýna. Britské pristúpenie k euru by totiž podľa jej expertov mohlo posilniť pozíciu jednotnej meny, ktorá by v čase ekonomických problémov dostala impulz. "Ak sa na základe piatich ekonomických testov ukáže, že prijatie eura je dobré pre udržanie britských pracovných miest, britský obchod a britskú budúcu prosperitu, tak potom to bude v národnom záujme," nechal sa počuť Brown.
Tento "euroverdikt" je zároveň citlivým kompromisom. Medzi Brownovou obavou z ohrozenia ekonomických výsledkov a presvedčením premiéra Tonyho Blaira, že vstup do eurozóny je "osudom Veľkej Británie." Ak by však aj krajina splnila ekonomické testy, Blair to i tak nebude mať ľahké. Vedenie Konzervatívnej strany je proti prístupu Veľkej Británie k jednotnej mene v súčasnosti ako aj v budúcnosti. Podobne ani veľa Britov nechce vymeniť libry za eurá, hoci väčšina obyvateľov krajiny sa domnieva, že sa to raz stane.

Ray Egan oblečený za Johna Bulla demonštratívne trhá eurobankovku pred britským parlamentom. Britský minister financií Gordon Brown včera predniesol svoje argumenty, prečo krajina ešte nie je pripravená pripojiť sa k spoločnej európskej mene. Snímka TASR/AFP

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:44