StoryEditor

Vojenský zásah nie je šťastná voľba

20.03.2011, 16:33
Rozhovor. Profesor medzinárodných vzťahov Oskar Kejčí pre Hospodárske noviny:

Má vojenská intervencia v Líbyi šancu na úspech?
Ja považujem túto intervenciu za nešťastnú, a to z dvoch dôvodov. Povstanie totiž prebieha v celom arabskom svete a Líbya je jediná, kde sa Západ rozhodol zasiahnuť. V súčasnosti sa strieľa do študentov v Jemene, prebehla vojenská intervencia v Bahrajne a západ zostáva kľudným. Líbya je "ropne" zaujímavá. Najväčšie problémy vidím v tom, že spojenci mali možnosť sprostredkovať jednania medzi Kaddáfím a povstalcami, čo mohol zorganizovať Západ, a ten aj napriek tomu siahol po zbraniach. Myslím, že je to nešťastný spôsob riešenia.

Zásah veľmi ostro presadzoval francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Aké mal na to podľa vás dôvody?
Nesmieme zabúdať, že v poslednom prieskume ho porazila Marin Le Penová, takže Sarkozy si takýmto spôsobom rieši aj domácu situáciu. Objavujú sa však aj obvinenia, podľa ktorých mal Sarkozy dostať na svoju prezidentskú kampaň peniaze práve od Kaddáfího. Takýmto spôsobom sa pravdepodobne snaží dokázať, že sa mu necíti byť zaviazaný.

Kaddáfí sa vyhráža ozbrojením milióna Líbyjčanov. Pomôže im to?
Technická prevaha Západu je obrovská. Otázne však je, čo potom. Zbombardovať územie totiž nestačí, musia ho obsadiť. Nemá ho však kto obsadiť, povstalci to ale nebudú, pretože ich nie je dosť. Znamená to, že občianska vojna by pokračovala. Kde máme istotu, že z toho nebude ďalší Afganistan alebo Irak?

Je známe, čo sa deje teraz, žiadna z mocností však nespomína, aké sú plány do budúcnosti...
Povstania v celom arabskom svete sú spontánne aktivity, ktoré vyvierajú zo sociálnej a politickej nespokojnosti. Priekumy verejnej meinky v arabskom svete ukazujú, že väčšina ľudí je protizápadná a protiamerická. Keď sa otvorí cesta demokracii, môže to byť cesta k úspechu takým silám akým bola v Alžírsku, víťazstvo fundametalistických síl Jojoba, ktoré sa skončilo masakrom 200-tisíc ľudí. Heslá o demokracii sú v takýchto prípadoch veľmi povrchné. Keby si mala väčšina ľudí vybrať vládu, nebude to proamerická vláda.

Spojenci sa dohodli nezaútočiť pozemnými vojskami. Mnohí o tom však pochybujú...
Ak ostanú len u vzdušných operácií, nemôžu dosiahnuť nič. Ten konflikt bude pokračovať, ľudia sa budú hnevať. Nikto totiž nemá rád to, keď naňho niekto iný hádže bomby. Vytvorila sa tu mediálna bublina, že množstvo ľudí je na strane povstalcov. To však neznamená, že tam nie je nikto, kto nedrží s nimi. Krajina je na pokraji občianskej vojny. Tým, že zničia ťažkú techniku zo vzduchu nezabránia občianskej vojne.

Dokedy má Kaddáfí šancu útokom odolávať? Je to vodca, ktorý by bol ochotný za svoju krajinu padnúť?
Na to, aby napríklad porazili spojenci Saddáma Hussajna, museli do krajiny poslať pozemné vojská. Ak nepristúpia k pozemným vojskám, Kaddáfí dokáže klásť odpor veľmi dlho. Nesmieme totiž zabúdať na to, že pochádza z barbarských kmeňov, kde by sa dokázal stiahnuť do púšte. Vybombardovať sa ho pokúšali už za Ronalda Reagana a výsledkom bolo, že namiesto neho zabili jeho dcéru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:48