Drvenik VeliIlustračná snímka: YouTube
StoryEditor

Hanba v Chorvátsku. Češky vyháňali domáce turistky z pláže, padali aj vulgarizmy

25.06.2021, 15:00
Autor:
jhrjhr
České turistky vyháňali miestne ženy, ktoré prišli na pláž, ktorá bola nárokovaná hostiteľom.

Značnú hanbu pre skupinu českých cestovateliek a ich chorvátskeho hostiteľa skončil incidentom na ostrove Drvenik Veli.

Turistky vyháňali miestne ženy, ktoré prišli na pláž, ktorá bola nárokovaná hostiteľom. Ten návštevníčkam vulgárne nadával a zavolal na ne aj políciu.

Hrozí mu obvinenie

Teraz mu ale hrozí, že bude obvinený z porušovania zákonov. K smole agresorov bola jednou z napadnutých žien novinárka Tonka Alujevićová zo Splitu, ktorá celý incident opísala na svojom facebookovom profile a zverila sa aj chorvátskym médiám.

Denníku Jutarnji povedala, že si so svojou kamarátkou Manjou užívala pláž, keď asi okolo druhej hodiny prišla skupina Češiek. Jedna z nich ju mala napadnúť, udrieť ju do hlavy mobilom. "Povedala mi, nech zmiznem, že to je súkromná pláž," uviedla novinárka.

Manja následne začala zaznamenávať dianie na svoj telefón. Keď sa obe ženy nikam nechystali, Češka zavolala hostiteľa, ktorého novinári identifikovali ako Tomislava Meštroviča. "Tlačila mi celý čas telefón do tváre," dodáva novinárka.

Meštrovič chcel vedieť, ako sa na pláž dvojica žien dostala. Tvrdil im, že je jeho súkromným pozemkom. Viditeľne rozčúlená Alujevičová muža varovala, že je novinárka a môže ho za porušovanie chorvátskych zákonov dať do médií. Meštrovič sa nahneval. Z telefónu držaného Češkou sa začal šíriť prúd sprostých slov. "Vypadni z mojej pláže, j***m ti matku. Daj si ma do médií," kričal muž. Údajný majiteľ sa následne rozhodol zavolať na obe Chorvátky políciu.

"Nedopadlo to pre neho dobre," ironicky poznamenáva web Dalmacija Danas. K pláži priplával čln so štyrmi strážcami zákona. "Myslela som si, že vy dve sedíte v jeho obývačke," neskrývala jedna policajtka prekvapenie. Muž totiž ohlásil porušenie zákona. Údivu nebolo konca. Pred zrakmi policajtov Česi z pláže vyhnali ďalších chorvátskych návštevníkov. Tí sa prekvapene pýtali, čo je za problém. "Užívajte si," odpovedala znechutená policajtka.

Konflikt riešila polícia

Ženy jej ukázali záznam konverzácie s Meštrovičom. Policajtka sa na neho potom oborila a povedala mu, že ho čaká trestné oznámenie, tvrdí Alujevičová.

Polícia vo vyhlásení citovaného médiami uviedla, že nedošlo k žiadnemu priestupku a nebol preto potrebný zásah strážcov zákona. Zdôraznila, že pevnina šesť metrov od vodnej plochy nemôže byť podľa chorvátskych zákonov súkromná a je považovaná za verejný majetok.

Podľa denníka 24satat ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry chystá vyslať na ostrov inšpekciu, aby preverila, či Meštrovič nevyužíva pláž neoprávnene.

Chorvátski novinári zistili, že pláž sa objavuje v reklame na Meštrovičovu vilu, kde sa dá ubytovať za cenu 300 až 750 eur za noc. Návštevníkom je ponúkaná ako "súkromná".

Meštrovič tvrdí, že políciu zavolal, pretože mu ženy chodili po súkromnom pozemku, pričom ale zároveň tvrdí, že pláž za svoju nepovažuje. Keď ho novinári konfrontovali so záznamom, o ktorom nevedel, zavesil.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:28