StoryEditor

Al-Kajdá sa bude chcieť za bin Ládina pomstiť

03.05.2011, 00:00

Pri razii vo vile teroristického vodcu komando zhabalo dôležité dokumenty a disky s plánovanými útokmi, tvrdí americký analytik.

Smrť bin Ládina je zavŕšením desaťročného pátrania po útočníkoch z 11. septembra. Čo to pre protiteroristický boj znamená?
Ide o najvýznamnejší úspech v boji proti Al-Kajde. Špeciálne jednotky zabili hlavnú postavu, duchovného vodcu a inšpiráciu medzinárodného terorizmu. Dali odkaz jej predstaviteľom, že nikto nie je v bezpečí. Poukázali na zraniteľnosť teroristickej siete, ktorá útočí nielen na demokraciu, ale aj na nevinných civilistov.

Pomôže tento úspech ďalšiemu postupu proti extrémistom?
Špeciálne jednotky a agenti CIA pri razii určite získali obrovské množstvo dokumentov, počítačov a diskov, ktoré by mohli priniesť veľa zaujímavých informácií o plánovaných útokoch skupiny po celom svete. V tom vidím obrovskú dôležitosť operácie, ktorá má veľký význam pre tajné služby.

Prívrženci Al-Kajdy budú chcieť pomstiť smrť svojho vodcu. Je hrozba nových útokov vážna?
Existuje tu riziko, že jej príslušníci v zahraničí zintenzívnia útoky na miestach, kde sú davy ľudí. V tom má skupina veľkú výhodu, pretože decentralizácia Al-Kajdy po svete môže urýchliť odvetu za Ládinovu smrť. Výstrahu už vydal Interpol aj ambasády západných krajín.

Môže táto akcia posilniť odhodlanie Al-Kajdy na nové útoky?
Do istej miery áno. Al-Kajdá však ako skupina mizne a stráca na sile. V skutočnosti sú jej činnosti veľmi roztrúsené, neusporiadané a nahrádzajú ju postupne iné skupiny. Je preto čoraz viac zbytočné hovoriť o nej ako o jednotnej a silnej globálnej organizácii.

Útok sa však môže považovať za doteraz najväčší úspech Baracka Obamu, ktorému v posledných mesiacoch padajú preferencie. Pomôže mu práve tento úspech k znovuzvoleniu do kresla prezidenta?
Je to relatívne. Ak by jeho prejav o smrti bin Ládina odznel budúci rok, tak je pravdepodobné, že mu to pomôže. Dnes máme do volieb 18 mesiacov a verejnosť to už takto s nadšením nebude brať. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:45